TEZAUR şi descoperiri REMARCABILE: Uimitoarea CETATE DACICĂ cu trei sanctuare | GALERIE FOTO

TEZAUR şi descoperiri REMARCABILE: Uimitoarea CETATE DACICĂ cu trei sanctuare | GALERIE FOTO

În ultimele patru decenii (1967-2006) au fost întreprinse săpături sistematice în situl „Cetăţuia” de la Carlomăneşti, situat pe raza satului Mierea, comuna Verneşti.

Săpăturile au prilejuit descoperiri de o remarcabilă valoare ştiinţifică şi muzeistică, făcând ca această zonă să capete un loc astăzi bine definit în sistemul de cunoştinţe privind arheologia şi numismatica epocii geto-dace clasice. Nu numai pe plan local sau regional, ci şi pe ansamblul întregului spaţiu cultural al Daciei preromane. Abundenţa obiectelor descoperite, ca şi contextele lor de descoperire, arată că ele nu erau doar folosite, ci şi produse pe scară largă în „dava” de la Carlomăneşti.

Celebrele statuete

În plus, cetatea adăposteşte bogate vestigii ale culturii Monteoru din epoca bronzului şi ale civilizaţiei fierului din prima epocă, Hallstatt. Din perioada dacică au fost cercetate trei sanctuare şi numeroase construcţii civile, a fost descoperit un tezaur de monede din argint şi celebrele statuete din lut, cunoscute astăzi în toată lumea drept „plastica de la Carlomăneşti”, dintre care se detaşează „Lupul” - piesă de tezaur. Cetatea dacică de la Cârlomăneşti, judeţul Buzău, a fost parţial reconstituită de arheologi şi începând cu anul acesta a devenit prima cetate de tip davă din ţara noastră organizată ca muzeu în aer liber.

Ne puteți urmări și pe Google News