Unele medicamente pot arăta rezultate pozitive în cadrul testelor realizate cu aparatele drogtest ale Poliției Rutiere. Printre acestea se numără și anumite pastile pentru răceală.
Testul antidrog folosit de polițiștii de la Rutieră poate fi influențat de unele tratamente medicamentoase. Substanțele ingerate odată cu pastilele respective pot indica un rezultat pozitiv.
Testul antidrog, influențat de medicamentele pentru răceală
Există o serie de medicamente pe care șoferii nu ar trebui să le ia atunci când se urcă la volan. Acestea pot influența testul antidrog, iar în cazul în care sunt opriți în trafic, șoferii ar putea avea probleme cu legea.
În urma testului antidrog, cei care au luat un tratament medicamentos vor ieși pozitiv la categoria substanțe psiho-active. Drept urmare, polițiștii ar putea întocmi un dosar penal pentru conducere sub influența drogurilor.
Lista medicamentelor care ar trebui evitate de șoferi
Numeroase ai medicamente pot afecta rezultatele testului antidrog. De asemenea, potrivit medicilor, acestea pot influența și capacitatea de a conduce.
Echipa de medici de la Spitalul CFR Timișoara a realizat o listă cu toate tratamentele medicamentoase care ar trebui evitate de cei care se urcă la volan.
„Medicamentele pot fi cumpărate cu sau fără rețetă si pot să afecteze abilitățile de a conduce mașina sau utilaje grele (moto stivuitor, macara, tractor, etc). De asemenea, sunt anumite categorii de medicamente care politizează testul antidrog rapid utilizat de Politia Română. ”, au spus medicii din Timișoara.
Aceștia au specificat că testul antidrog luat din salivă nu poate fi influențat de consumul de băuturi carbogazoase, cafea, ceai sau tutun. De altfel medicii timișoreni au spulberat și mitul legat de apa de gură, produs despre care se credea că ar putea afecta rezultatele acestei analize rapide.
Printre medicamentele care influențează testul se numără extraveralul și xanax. De asemenea, potrivit cadrelor medicale timișorene, tratamentele pentru răceală precum Coldrex, Farigo hot drink sau Parasinus Penta, pot afect rezultatele analizei.
Testul antidrog. Recomandările medicilor
În cazul în care șoferi urmează un tratament cu unul dintre medicamentele incluse pe lista întocmită de specialiști, aceștia sunt îndemnați să aleagă alte mijloace de transport. De asemenea, aceștia sr trebui să evite să se urce la volan.
„ Dacă vă aflați sub tratament cu astfel de medicamente:NU întrerupeți tratamentul decât la recomandarea medicului. Folosiți metode de deplasare alternative (familie, prieteni, taxi, transport in comun).", au arătat medicii timișoreni.
Totodată, șoferii sunt îndemnați să comunice medicului de familie care administrează tratamentele pentru răceală dacă ocupația lor presupune conducerea unui autovehicul.