Un proiect de lege controversat ce a fost propus în Parlamentul României este respins de Poliția Română. Proiectul propune ca polițiștii să fie supuși la un test antidrog privind consumul de substanțe psihoactive. Sindicatele susțin că măsura aruncă Poliția Română într-o lumină proastă.
Un proiect de lege propune testare antidrog pentru polițiști, în timpul programului de lucru.
Dacă proiectul de lege trece de votul Parlamentului, polițiștii, când poartă uniformă și armament, ar urma să fie obligați să se testeze antidrog dacă există suspiciuni că au consumat droguri sau alte substanțe cu efecte psihoactive.
Superiorii sau organele de verificare și control pot solicita testare antidrog pentru polițiști, fie prin sondaj sau pe durata evaluării medicale.
Potrivit jurnalistului TVR Dragoș Porojnicu, polițiștii ar putea să fie scoși din serviciu și să li se confiște armamentul până la recoltarea mostrelor biologice în cazul în care testarea preliminară indică prezența unor droguri în organism .
Testarea antidrog pentru polițiști, o măsură preventivă
Sindicaliștii susțin că noul proiect de lege de testare antidrog pentru polițiști nu este necesar. Testările antidrog sunt efectuate din măsură de precauție, potrivit directorului adjunct al Direcției Generale Management Resurse Umane din cadrul IGPR, Valentin Minoiu.
Președintele SNPPC Vasile Zelca susține că au fost depistați între trei și patru polițiști consumatori de substanțe interzise pe an.
El declară că ministerul de Interne încearcă să bage corpul profesionist al polițiștilor români într-o lumină proastă.
Sindicaliștii cred că inițiativa a fost elaborată din cauza incapacității ministerului de Interne, condus în prezent de Cătălin Predoiu (deputat PNL) de a gestiona problema drogurilor în vara trecută, în special incidentul de pe 2 Mai.
Sursa Foto - Poliția Română, Facebook
Sindicaliștii resping și propunerea ca polițiștii să fie testați pentru minciună
Sindicatele resping propunerea ca polițiștii să fie testați cu aparatul poligraf.
În octombrie, după cum indică filmările unei camere video stradale, un tânăr drogat ar fi fost omorât cu brutalitate de către polițiștii Secției 17.
Polițiștii susțin că decesul lui Eduard Giosu a survenit din cauza consumului de substanțe interzise, dar nu explică deloc de ce filmările au fost oprite, și nici de ce l-au lăsat să agonizeze pe stradă, încătușat.
Dan Saltelechi, vicepreședintele Europol, respinge totuși propunerea, invocând motivul că testarea cu aparatul poligraf ar dăuna grav imaginii Poliției Române, iar măsura este existentă și în prezent, doar prin implementarea unei prevederi în regulamentul de ordine interioară a fiecărui IPJ, îl citează TVR.