Testele de alcool se schimbă, amenzile se majorează

Testele de alcool se schimbă, amenzile se majorează Alcooltest. Sursa foto: Dreamstime.com

Testele de alcool pentru șoferii din Republica Moldova se schimbă, începând de sâmbătă, iar amenzile se vor majora substanțial.

Amenzi mai mari pentru șoferii ce consumă alcool

Sancțiuni de până la 150.000 de lei, în Republica Moldova, pentru șoferii prinși că au consumat alcool înainte de a se urca la volan. Schimbările apar după ce, de sâmbătă, 7 septembrie, intră în vigoare noile modificări ale Regulamentului privind modul de testare alcoolscopică și examinare medicală a șoferilor.

Poliția a anunțat că va fi majorat nivelul de concentrație de alcool pentru starea de ebrietate alcoolică. Astfel, șoferii prinși că au consumat alcool înainte de a se așeza la volan riscă acum amenzi crescute, de până la 150 de mii de lei.

De asemenea, cei depistați cu alcoolemie peste limita legală își vor pierde dreptul de a conduce autovehicule pe termene de la șase luni la trei ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum văd oamenii noile măsuri

Șoferii chestionați de Radio Moldova spun că noile modificări sunt binevenite. Ei cred că, prin aceste măsuri, ar putea fi scăzut numărul de accidente. Mai ales că, în ultima perioadă, au loc tot mai multe accidente produse de șoferi în stare de ebrietate.

Conducătorii auto chestionați mai declară că speră că amenzile mai mari îi vor disciplina cel puțin pe unii dintre șoferii care încalcă legea. Alții spun că, deși amenzile au crescut, numărul celor care conduc beți nu a scăzut.

Foarte mulți morți și răniți pe fondul consumului de alcool la volan

Reprezentanții Inspectoratului Național de Securitate Publică consideră că modificările legislative au fost necesare din cauză că, în ultima perioadă, consecințele accidentelor rutiere provocate de șoferi în stare de ebrietate au fost tot mai grave.

„De la 0,15 mg/l până la 0,35 mg/l în aerul expirat și de la 0,3 mg/l până la 0,7 mg/l în sânge atrage după sine răspundere contravențională. Tot ce este mai mult de 0,35 mg/l în aerul expirat și mai mult de 0,7 mg/l în sânge atrage după sine răspundere penală. A fost modificată și suma amenzilor.

Dacă vorbim de răspundere contravențională amenda poate ajunge până la 50 de mii de lei. Dacă vorbim de amenda penală, amenda ajunge până la 125 de mii, 150 de mii de lei”, a declarat Pavel Apostol, de la INSP.

Reamintim că, doar în primele opt luni din acest an s-au produs 118 accidente rutiere din cauza șoferilor aflați în stare de ebrietate, soldate cu 11 decese și 136 de persoane rănite, potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică.

Revista presei
Singurătatea mărilor