Primele teste pe bază de saliva, pentru depistarea infecțiilor cu SARS-CoV-2, vor ajunge în școlile românești abia din 21 noiembrie. Aceasta în condițiile în care elevii vor reveni la școală de săptămâna viitoare, din 8 noiembrie.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a primit asigurări că primele 9 milioane de teste pe bază de salivă vor ajunge în şcoli în 21 noiembrie. Vor fi testați pentru depistarea COVID, în mod gratuit, cel mai probabil de două ori pe săptămână, nu doar preşcolarii şi elevii, ci şi angajaţii din învăţământ. Este vorba despre personalul didactic şi nedidactic.
„Discutăm în fiecare zi cu cei care organizează procesul de achiziţie pentru teste. Am primit asigurări că sunt în curs de finalizare a achiziţiei, sunt acele termene legale pentru depunerea scrisorilor de garanţie, au un termen minim stabilit prin lege, de 5 zile, mai apoi se vor semna contractele subsecvente. A fost organizată achiziţia pe trei loturi, din care primul lot avea ca cerere disponibilitate în 1-5 zile, deci cu alte cuvinte testele pe bază de salivă vor fi disponibile începând cu săptămâna 21 noiembrie - 25 noiembrie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Potrivit spuselor sale, cele 9 milioane de teste vor ajunge doar pentru o săptămână. Sorin Cîmpeanu susține că în acest timp se va perfecta și livrara celui de-al doilea set de teste. În total, acordul-cadru prevede livrarea unei cantități de până la 70 de milioane de teste pentru școli.
„Această limită a fost calculată pentru unsprezece săptămâni de şcoală până la finalul anului. Avem mai puţin de unsprezece săptămâni de şcoală, deci numărul este mai mult decât suficient”, a afirmat ministrul Educaţiei.
Este nevoie de o procedură pentru organizarea testării
Sorin Cîmpeanu a explicat că s-a făcut, la nivelul DSU, un calcul pentru testarea de două ori pe săptămână și va cuprinde toţi elevii, preşcolarii, profesorii şi angajaţii din şcoli, inclusiv personalul nedidactic. Ministrul a explicat că e nevoie de stabilirea unei proceduri pentru a organiza testarea la nivelul tuturor școlilor. Testele vor fi făcute de către personalul din învăţământ, dar este nevoie de un „minim instructaj”.
„Vor trebui definite şi cadenţa şi locaţia în care se vor efectua aceste teste. (...) Sunt convins că în colaborare cu autorităţile sanitare, vom avea această procedură înainte ca testele să ajungă în şcoli. Oricât ar părea de simplu (testarea - n.r.), având în vedere că e vorba de milioane şi milioane de beneficiari, un instructaj minim va trebui făcut”, a subliniat ministrul Educaţiei.