Elevii au început testele la materiile pentru examenele naționale de absolvire

Sursa foto: Arhiva EVZ

Peste 10.000 de elevi din 258 de instituții de învățământ din Republica Moldova vor participa, în perioada 20 - 22 februarie, la testarea pe eșantion reprezentativ a materiilor de examen pentru clasele primare, gimnaziale și liceale.

Testarea pe eșantion reprezentativ are drept scop administrarea și verificarea instrumentelor de evaluare în vederea organizării și desfășurării eficiente a examenelor naționale de absolvire în sesiunea 2024.

„În cadrul testării, elevii rezolvă testele propuse în timpul prevăzut de Regulamentele cu privire la examenele naționale de absolvire și de Metodologia de organizare și desfășurare a testării naționale în învățământul primar. Testele scrise se discută și se analizează cu profesorul la clasă”, a declarat directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, citată de moldpres.md.

Ce urmează după testarea elevilor

Cadrele didactice implicate în testarea pe eșantionul reprezentativ vor elabora o notă informativă în care își vor exprima opinia referitor la claritatea formulării subiectelor și dacă acestea corespund programei de examen și curriculumul la disciplină. Totodată, va fi analizat gradul de complexitate a subiectelor și a testului, structura testului, aranjarea în pagină, claritatea imaginilor, spațiul rezervat pentru rezolvarea subiectelor, baremul de corectare, claritate, accesibilitate.

Sursa foto: Dreamstime.com

Grupurile de lucru responsabile pentru elaborarea materialelor de examen utilizează toate datele din testarea pe eșantionul reprezentativ pentru elaborarea testelor finale.

Eșantionul reprezentativ pentru testarea materialelor de examen va include: la ciclul primar 2.825 de elevi din 64 de instituții de învățământ; la ciclul gimnazial – 3080 elevi din 100 instituții de învățământ; la ciclul liceal – 4.980 de elevi din 109 instituții de învățământ.

Se schimbă media de admitere la liceu

Admiterea la liceu în Republica Moldova ar putea suferi o serie de modificări.  Ministerul Educației propune ca media minimă de admitere la liceu să fie 6,a anunțat ministrul de resort, Dan Perciun.

Dan Perciun. Sursa foto: FB

„Pornim cu ideea introducerii acestei medii minime pentru că totuși materialul de la liceu are un anumit grad de complexitate și atunci pentru a-l putea însuși, prezumăm noi că și rezultatele de la gimnaziu trebuiau să atingă un nivel minim. Și nouă ne pare că 6 nu este o cerință tocmai înaltă. În analiza noastră preliminară de impact se vorbește de circa 1.500 de elevi care anul trecut nu au depășit acest prag. În cazul copiilor care nu reușesc să atingă acest nivel, întotdeauna este opțiunea unui colegiu sau a unei școli profesionale”, a spus ministrul Educației, Dan Perciun.