Ministerul de Interne are legea pregătită pentru testarea obligatorie antidrog a polițiștilor. De ce se opun sindicatele

Ministerul de Interne are legea pregătită pentru testarea obligatorie antidrog a polițiștilor. De ce se opun sindicatele Sursa foto: Pixabay

După cazurile din ultima perioadă – deloc puține- de polițiști depistați fie drogați, fie consumatori de droguri sau chiar distribuitori, conducerea Ministerului de Interne vrea să introducă un test obligatoriu pentru mai multe categorii de personal.

Testarea antidrog. Șefii din Interne vor ca, în cadrul examenului medical pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale ministerului, candidații să fie testați antidrog. Dar nu i-au uitat nici pe cei deja angajați în sistem sau pe cei din rândul cadrelor militare. Militari sunt cei din MApN, SRI, STS, SIE și SPP.

Acum, scandalul e cât casa, după ce jandarmerița Bumbac, absolventă 2022 a Academiei de Poliție și fostă purtătoare de cuvânt a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române a fost prinsă cu cocaină în geantă. Jurnaliștii și opinia publică, pe drept cuvânt, cer să se facă și testarea polițiștilor și jandarmilor, nu numai a șoferilor.

Puțini își amintesc că deja ministrul Cătălin Predoiu a făcut o declarație în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News
Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

În data de 6 octombrie, Ministerul Afacerilor Interne a emis un comunicat de presă prin care anunța că supune dezbaterii publice un pachet legislativ prin care se propun și măsuri de consolidare a cadrului normativ privind traficul de droguri și substanțe psihoactive.

Modificări aduse Statutului poliţistului şi a Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare

Principalele modificări sunt acestea:

–  instituirea obligativităţii testului antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale MAI sau la ocuparea funcţiilor de poliţist. Constatarea îndeplinirii condiţiei urmează să se realizeze prin intermediul unei examinări medicale şi al unei evaluări psihologice, urmând ca, în cazul neîndeplinirii condiţiei, procedura de recrutare să înceteze pentru candidatul respectiv;

– instituirea obligaţiei, pentru poliţişti şi cadrele militare, de a se supune testării în scopul stabilirii prezenţei în organism a alcoolului sau a drogurilor, în timpul serviciului ori pe timpul portului uniformei de serviciu sau a armamentului din dotare;

– instituirea obligativităţii poliţistului de a se supune testării pentru determinarea comportamentului simulat (poligraf), atunci când se constată existenţa unor indicii cu privire la lipsa de integritate şi fidelitate profesională;

– suspendarea din funcţie a poliţistului sau a cadrului militar atunci când analizele efectuate stabilesc prezenţa în organism a drogurilor sau când acesta refuză să se supună recoltării mostrelor biologice, precum şi în cazul în care nu susţine evaluarea comportamentului simulat;

– acordarea de bonificaţii poliţiştilor în raport de criterii de performanţă pentru îndeplinirea unor activităţi care au condus la capturarea unor cantităţi semnificative de droguri, substanţe interzise, arme şi muniţii, indisponibilizarea unor sume mari de bani precum şi denunţarea unor fapte de corupţie. Procedura de acordare se va stabili prin ordin al ministrului afacerilor interne.

Testarea antidrog. Sindicatele polițiștilor se opun

Vasile Zelca este președintele Federației Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual din România (FSNPPC), cea mai mare organizatie de profil. Este raportat ca având 40.000 de membri la nivelul țării.

Conducerea acestui sindicat, ca și Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol, se împotrivesc ca polițiștii să fie testați antidrog în mod obligatoriu.

„Față de acest ultim proiect, atipic și fără precedent, ne menținem punctul de vedere exprimat în comunicatele noastre din 9 și 11 oct. 2023 (cităm):  ,,Propunerile legislative cuprinse în Proiectul de Lege pentru modificarea Statutului polițistului și a Statutului cadrelor militare, care vizează obligativitatea testării preliminare și a supunerii la recoltarea de probe biologice a polițiștilor și a militarilor din Ministerul Afacerilor Interne, pentru depistarea stubstanțelor stupefiante și a consumului de alcool, sfidează până și normele bunului simț (...).Despre propunerea de testare a comportamentului disimulat, tot în privința polițiștilor și militarilor din MAI, spunem doar atât: nici măcar în materie penală nu poate fi impusă, prin lege, ca probă definitorie pentru stabilirea vinovăției infractorilor - avem în vedere actualul Cod penal și Cod de procedură penală -, ceea ce știu foarte bine experții juriști din Ministerul Justiției, dar se pare că la MAI lucrurile se văd, de o vreme, altfel, după cum bate vântul!”, este mesajul scris pe site-ul FSNPPC.

Cosmin Andreica, președintele Europol, a avut și el o declarație pe această temă.

„Un coleg de la IT de la Poliţia Capitalei a fost la o petrecere, a tras două fumuri dintr-un joint, iar la cinci zile după a fost depistat pozitiv în urma testului. Nu la volan, ci la serviciu. Omul nu era nici măcar fumător. Înţeleg, e o infracţiune gravă, dar trebuie să ne gândim la cei care îşi nenorocesc viitorul pentru că au fumat o dată la o petrecere”, a spus polițistul Andreica.

Polițiștii au dreptul să „nenorocească viitorul” acelor artiști și vedete din showbiz pe care i-au prins sub influența drogurilor sau cu ele în geantă? Sau normalitatea ar fi să nu fumeze sau să prizeze drog la petrecere și apoi să se urce la volan sau să meargă la serviciu?