Teroristul plin de intentii rele

Teroristul plin de intentii rele

La Miami, in Florida, a inceput luni indelung amanatul proces al lui Jose Padilla, unul dintre primii indivizi acuzati de terorism care ajunge efectiv in fata unui tribunal american.

Arestat in 2002, sub acuzatia de apartenenta la al-Qaida, Padilla este prezentat de procuratura americana drept un terorist periculos, in timp ce avocatii sai sustin ca el este victima unuia dintre cele mai grave abuzuri de putere din istoria SUA.

Guvernul american afirma in 2002 ca Padilla pregatea atentate extrem de sangeroase pe teritoriul SUA, cum ar fi unul cu o bomba radiologica. Presupusul terorist a petrecut cinci ani in detentie, dintre care, mai bine de trei ani in izolare, fara acces la un avocat. Potrivit apararii, in tot acest timp, Padilla nu a vazut lumina zilei, a fost supus la temperaturi extreme si interogatorii prelungite.

In final, guvernul a renuntat la acuzatia cu faimoasa bomba radiologica, in procesul de la Miami el fiind judecat pentru conspiratie in vederea comiterii de „crime, rapiri si mutilari”.

In boxa acuzatilor mai apar alti doi cetateni de origine araba, care ar fi facut si ei parte din reteaua terorista. Avocatii acestora din urma sustin insa ca respectivii sunt doar niste buni musulmani care incercau sa-si ajute confratii din tarile in care acestia sunt oprimati.

„Jose nu a fost membru al niciunei celule teroriste pentru ca nici nu exista una. Nu a existat nicio victima, reala sau imaginara”, a declarat avocatul Anthony Natale, adaugand ca nu exista nicio proba impotriva clientului sau.

Biografie periculoasa

Scolit in strainatate in spirit islamic In varsta de 36 de ani, Padilla a fost pe vremuri membru al unei bande de hispanici din Chicago. Ajuns dupa gratii, s-a convertit la islam. La inceputul anilor ‘90, Padilla a plecat sa studieze religia islamica in Egipt, unde s-a casatorit si a facut doi copii.

Apoi, a plecat in Afganistan. Jose Padilla a fost arestat in momentul in care s-a intors in SUA, in mai 2002. Cei trei acuzati judecati la Miami risca sa-si petreaca restul zilelor dupa gratii daca vor fi gasiti vinovati. Se estimeaza ca procesul va dura pana in august.

Ne puteți urmări și pe Google News