Teroristul de la Oslo cere demisia guvernului și a Statului Major, dar și abdicarea regelui Norvegiei pentru a face mai multe mărturisiri anchetatorilor, informează televiziunea publică NRK. Anders Breivik a solicitat și ca el să fie numit în fruntea forțelor armate norvegiene.
Aflat în detenție provizorie pentru opt săptămâni, într-o închisoare de maximă securitate, Breivik a solicitat, vineri, în timpul celui de-al doilea interogatoriu, demisia premierului Jens Stoltenberg, abdicarea regelui Norvegiei Harald al V-lea, și, nu în ultimul rând, să fie numit șeful forțelor armate, scrie ziarul ”Le Figaro”.
Chiar dacă poliţia a refuzat să îi facă pe plac, autorul masacrului soldat cu 77 de morţi la Oslo şi pe Insula Utoeya a cooperat în timpul interogatoriului ce a durat zece ore. Arsenal de pe eBay Norvegianul Anders Breivik şi-a cumpărat majoritatea echipamentelor folosite în atacurile comise vinerea trecută la Oslo de pe site-ul eBay. O bună parte din arsenalul folosit de terorist în cele două atacuri a fost achiziționat de pe net, de la comercianți din mai multe țări, printre care Polonia și Marea Britanie. În manifestul de 1500 de pagini pe care l-a publicat pe net înainte de comiterea masacrului de la Oslo, și în care este descris modul în care poate fi dus la îndeplinire un atac, teroristul a adăugat și o notă ”eBay este prietenul tău”, scrie ziarul ”The Telegraph”.
Achizițiile online ale lui Breivik nu au stârnit suspiciuni, deşi bărbatul a fost monitorizat de către servicile de informaţii timp de patru luni după ce a achiziţionat fertilizator chimic din Polonia. Deşi se afla sub supravegherea serviciilor de securitate norvegiene, el a reuşit să achiziţioneze produşi chimici esenţiali pentru explozibili.
Publicația ”Sunday Telegraph” a mers pe firul zecilor de tranzacții online făcute de Breivik în ultimele șapte luni, descoperind că o cantitate importantă de produși chimici pentru fabricarea bombei au fost cumpărați de la un comerciant britanic, în schimbul unei sume infime. Țintea și Palatul Regal De asemenea, o companie britanică i-a vândut norvegianului echipamentul necesar pentru a acoperi gloanțele folosite în atacul de pe insula Uteoya cu otavă.
Pe de altă parte, anchetatorii au anunţat ieri că Breivik a avut iniţial un plan mult mai complex. El intenționa să comită mai multe atentate cu maşini-capcană, fiind vizate sediul Partidului Laburist şi Palatul Regal.
Potrivit ultimului raport al Poliţiei norvegiene, 77 de oameni, majoriatea adolescenţi, şi-au pierdut viaţa în atacul comis la 22 iulie de norvegian pe insula Utoeya.