Serviciile secrete britanice au ratat mai multe ocazii de a-l împiedica pe Salman Abedi să provoace atacul terorist de la Manchester, în 2017.
Salman Abedi, a detonat o bombă la ieșirea dintr-o sală de concerte, omorând șapte copii și cincisprezece adulți și rănind o sută de alte persoane.
Potrivit comisiei parlamentare britanice de securitate, MI5, serviciul de informații interne al Marii Britanii a reacționat prea lent în cazul Abedi, pe care îl cunoșteau din 2014, și nu l-a înscris în programul național de prevenire a radicalizării, scrie AFP.
Salman Abedi a vizitat de mai multe ori în închisoare un jihadist pe care îl cunoștea, dar nici o măsură nu a fost luată împotriva lui. Nici de MI5, nici de poliție.
MI5 nu a supravegheat, nici nu a restricționat deplasările tânărului, care a putut merge nestingherit în Libia și apoi s-a întors în Marea Britanie cu puțin timp înaintea atacului cu bombă.
„Există un număr de eșecuri în modul în care a fost tratat cazul Salman Abedi”, a anunțat comisia, și „din cauza acestor eșecuri, ocaziile potențiale de a împiedica atacul au fost ratate.”
În Marea Britanie s-au produs cinci atacuri teroriste în 2017, provocând în total 36 de morți și numeroși răniți.
„De la atacurile de anul trecut am încercat să tragem învățăminte din ce s-a petrecut înainte, în timpul și după ele”, a reacționat într-un comunicat șeful antiterorismului britanic, Neil Basu.
De la atacul de la Westminster din martie 2017 poliția antiteroristă și MI5 au dejucat 15 planuri teroriste, a anunțat Scotland Yard.
În prezent, poliția efectuează 700 de anchete în care sunt implicate 3000 de persoane care reprezintă o amenințare gravă.
Comisia parlamentară prevenise acum patru ani că rețelele sociale sunt „utilizate ca refugiu pentru teroriști și extremiști”.
Însă rețelele „nu au operat modificările cerute și o dată mai mult faliile au fost exploatate de autorii atacurilor din 2017”, s-a plâns comisia.
Dezamăgită că, în ciuda recomandărilor, „guvernul nu a acționat în consecință”, comisia face apel la cabinetul May să ia „măsuri concrete”.
Membrii comisiei parlamentare au studiat atacurile din 2017, cu excepția celui comis în stația de metrou londoneză Parsons Green, în legătură cu care ministrul de Interne „nu a comunicat elementele complete”.
„După ce am văzut până în prezent, au existat lacune fundamentale în felul în care a fost tratată această afacere” de la Parsons Greeen, a spus comisia, afirmând că „lungul șir de erori” al ministerului, poliției și autorităților locale necesită o cercetare separată.