Ministrul american al Apărării, Mark Esper, a calificat luni drept ”inacceptabilă” ofensiva militară turcă în Siria, apreciind că aceasta a dus la ”eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi” ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează AFP, citat de Agerpres.

Washingtonul va cere NATO să ia ”măsuri” împotriva Turciei, vinovată de ”subminarea” misiunii internaţionale împotriva Statului Islamic în Siria, a precizat Esper într-un comunicat.

”În pofida opoziţiei şi avertizărilor repetate ale Statelor Unite şi comunităţii internaţionale, preşedintele turc (Recep Tayyip) Erdogan a ordonat o invazie unilaterală a nordului Siriei care a provocat numeroase victime, refugiaţi, distrugeri, nesiguranţă şi care ameninţă tot mai mult forţele americane”, a denunţat şeful Pentagonului în comunicat.

“Această incursiune inacceptabilă a subminat, de asemenea, misiunea internaţională împotriva SI, care a avut succes în Siria, şi a dus la eliberarea multor deţinuţi periculoşi ai SI”, a adăugat el.

Considerând atitudinea Turciei drept ”iresponsabilă”, Esper a confirmat oficial că Pentagonul a început o retragere totală a trupelor din nord-estul Siriei, la cererea preşedintelui Donald Trump.

”Operaţiunea unilaterală a Turciei este inutilă şi negândită”, a adăugat el. “Preşedintele Erdogan este pe deplin responsabil pentru consecinţe, posibile crime de război şi o criză umanitară în creştere”, a spus ministrul SUA, menţionând că relaţiile dintre cele două ţări au fost ”afectate”.