Autorităţile germane „AU SCĂPAT” UN TERORIST? Sunt acuzații extrem de grave făcute de presa germană!

Autorităţile germane „AU SCĂPAT” UN TERORIST? Sunt acuzații extrem de grave făcute de presa germană!

Vă vorbeam zilele trecute despre suspiciunile apărute în presă cu privire la modul în care poliția germană întocmește rapoartele cu privire la infracțiunile comise de imigranți. Era vorba, mai ales, despre o încercarea de a trece sub tăcere valul de infracțiuni sexuale. Problema pare însă mult mai gravă (nu că violurile n-ar distruge vieți). Recent, săptămânalul german Focus a dezvăluit că un solicitant de azil a fost arestat în decembrie 2016, la numai câteva zile după atentatul terorist de la Târgul de Crăciun din Berlin.

Bărbatul, pe numele său Bilel Ben Ammar, a fost deportat în Tunisia o lună mai târziu. Un lucru extrem de curios, pentru că poliția germană știa, potrivit ziariștilor de la Focus, că Bilel Ben Ammar era în contact permanent cu teroristul care ucisese 12 persoane și rănise alte 68 intrând deliberat cu un camion furat în mulțimea adunată la târgul de Sărbători.

Dezvăluirile din presă au determinat guvernul german să promită că va investiga acest caz. Oficialii au negat însă afirmațiile presei că autoritățile au încercat să mușamalizeze posibila implicare în atac. Reporterilor din Berlin li s-a spus că deportările "se desfășoară în conformitate cu statul de drept și, cu siguranță, nu pentru a acoperi ceva sau pe cineva". Mai mult, Procuratura Federală a declarat pentru The Associated Press că a dat o hotărâre pentru deportarea lui Ammar, după ce a ajuns la concluzia că nu există dovezi care să indice vreo legătură cu o infracțiune comisă în Germania. "Ancheta nu a dezvăluit până acum că vreun complice al lui Anis Amri ar fi fost prezent în momentul atacului".

Dezbaterile politice care au urmat articolului apărut în Focus au scos însă la iveală alte acuzații extrem de grave la adresa autorităților. Astfel, purtătorul de cuvânt al partidului Verzilor, Konstantin von Notz, a spus că există dovezi că Ben Ammar și Amri s-au întâlnit cu o noapte înainte de atac și au vorbit telefonic în ziua în care s-a întâmplat. "Se pune întrebarea, e numai un martor? L-a ajutat? Sau a fost coautor? ", s-a întrebat retoric von Notz în fața reporterilor, adăugând că există îndoieli că Amri a acționat singur.

Săptămânalul Focus susține și că Ben Ammar este agent al serviciului de informații al Marocului și că guvernul german l-a deportat pentru a evita urmărirea sa penală. Mai mult, ziariștii vorbesc de existența unui film făcut imediat după atentat în care se vede cum un bărbat care ar semăna cu Ben Ammri îl ajută pe terorist să fugă de la locul măcelului. Deși filmul s-ar afla, potrivit celor de la Focus, în posesia autorităților, atât Ministerul de Interne, cât și parchetul neagă existența lui. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Verzilor susține că autoritățile nu recunosc că au un asemenea film.

Personal, cred că e puțin probabil ca scandalul să fie o născocire a presei. A inventa un astfel de subiect în Germania este echivalent cu o sinucidere profesională. Mult mai probabilă mi se pare o scurgere de informații din zona poliției sau a serviciilor secrete. E vorba fie de un gest disperat al unui ofițer care nu mai poate îndura ceea ce se întâmplă în țara lui, fie de o manevră cinică a cuiva care vrea să-și elimine adversarii. Oricum ar fi, e greu de presupus că adevărul va ieși la lumină. Teroristul a murit într-un schimb de focuri cu poliția (câteva zile după atac), iar Bilel Ben Ammar nu are niciun interes să vorbească, presupunând că îi va mai da cineva vreodată de urmă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News