Terorismul revine la Moscova. Cine l-a adus?

Un dublu atac cu bombă, nerevendicat, este pus de autorităţile ruse pe seama teroriştilor islamişti.

Un dublu atac cu bombă în metroul moscovit a ucis ieri cel puţin 38 de persoane şi a rănit alte 60, îngrozindu-i pe ceilalţi locuitori ai capitalei Rusiei, greu încercată în trecut de atentate teroriste.

Serviciul rus de securitate, FSB, şi primarul Moscovei au anunţat imediat după ce norii exploziei s-au risipit că atacurile au fost duse la îndeplinire de două atentatoare sinucigaşe, „Văduvele Negre”, şi i-au nominalizat astfel pe principalii suspecţi, insurgenţii musulmani din Caucazul de Nord, potrivit Reuters.

Prima explozie a izbucnit dimineaţă la ora locală 8.00, într-un vagon de metrou din staţia Lubianka, aproape de sediul FSB. Au murit 23 de persoane. La 40 de minute după, o a doua explozie a ucis 12 oameni, într-o garnitură din staţia Parcul Culturii. Alţi trei răniţi au decedat la spital.

Şeful FSB, Alexander Bortnikov a precizat că bombele au fost confecţionate pe bază de hexogen (RDX), un explozibil puternic. Dispozitivele explozive au avut o forţă echivalentă cu 2, respectiv 4 kg de TNT şi i-au împroşcat pe călători cu fragmente de metal şi cuie.

„Văduvele Negre”

Staţiile de metrou au fost închise imediat, măsuri de securitate suplimentare au fost luate de oficiali. Ulterior, surse oficiale citate de RIA Novosti au anunţat că au descoperit o centură cu explozibil intactă, în staţia Parcul Culturii.

Tot ieri a fost găsit un dispozitiv exploziv amplasat între şine în apropiere de staţia Paliha (la 180 de kilometri de Moscova), autorităţile nu au precizat dacă acesta are vreo legătură cu atacurile de la metrou. Deşi nimeni nu revendicase până ieri-seară atacurile, pista favorizată de FSB a fost de la început cea a teroriştilor islamişti.

„Rămăşiţe de cadavre ale celor două atentatoare sinucigaşe au fost găsite... şi, potrivit primelor date, aceste persoane au legătură cu Caucazul de Nord”, au spus oficialii FSB. Analiştii citaţi de CNN au apreciat că atacurile de la metrou poartă amprenta aşanumitei grupări cecene a „Văduvelor Negre”.

Văduvele negre, despre care se crede că ar fi soţii ale insurgenţilor ucişi în lupte, au mai apărut în istoria recentă a Rusiei, în numeroase atentate. Un purtător de cuvânt din Danemarca al mişcării separatiste cecene a condamnat atentatele. Usman Ferzauli a pus sub semnul întrebării vinovăţia cecenilor, dar a sugerat că, dacă se adevereşte, ea vine în contextul brutalităţii ruşilor din ultimii 10-15 ani.   SUSPECŢI

Pericolul din Caucazul de Nord  

Atacurile de ieri au venit la doar un an de când preşedintele Dmitri Medvedev a anunţat sistarea operaţiunilor antiteroriste în Cecenia, urmare a convingerii că pericolul insurgenţilor mu sulmani a fost anihilat.

După două războaie purtate cu separatiştii care luptau pentru independenţa Ceceniei, Moscova a afirmat, în aprilie 2009, că republica s-a stabilizat sub conducerea preşedintelui Ramzan Kadârov. Liniştea nu s-a lăsat însă peste Caucaz. De fapt, vara lui 2009 a fost una fierbinte pentru republicile majoritar musulmane din întreaga regiune: 500 de persoane au murit în Cecenia, Inguşeţia şi Daghestan, în atacurile teroriste ale insurgenţilor, despre care liderii locali au afirmat că „s-au infiltrat în toate sferele societăţii”.

Luptele dintre forţele de securitate şi insurgenţi au continuat şi în 2010. Un semnal pentru Rusia, casă a 20 de milioane de musulmani, că problema din Caucaz nu dispare atât de uşor.

Strategia potrivită

Ramzan Kadârov, care conduce republica cu o mână de fier şi controlează miliţii acuzate de încălcarea drepturilor omului, e doar o soluţie. Una violentă, potrivit raportului Departamentului de Stat al SUA, care suspectează autorităţile de la Groznâi că derulează execuţii extrajudiciare şi terorizează familiile insurgenţilor, dar şi pe activiştii umanitari.

Preşedintele Dmitri Medvedev, care a admis anul trecut că problemele din Caucaz ţin şi de sărăcie şi corupţie, a ales şi o soluţie moderată, în persoana preşedintelui Inguşeţiei, Iunus- Bek Ievkurov. Eforturile acestuia de a înlătura politicienii corupţi şi de a purta un dialog cu di sidenţii au fost însă întrerupte în iunie 2009 de un atentat cu bombă în urma căruia a supravieţuit miraculos.

Un dublu avertisment

În ultimii ani, regiunea Caucazului de Nord a reprezentat o sursă de combatanţi pentru Afganistan, Irak şi Pakistan, care au intrat acolo în contact cu reţeaua teroristă al-Qaida. În prezent, una dintre principalele ameninţări o reprezintă liderul grupului Emiratul Caucazului, Doku Umarov, al cărui scop declarat e acela de instaurare a unui califat în regiune.

În februarie, scrie BBC, acesta a ameninţat că lupta va avea consecinţe asupra civililor ruşi. Că pericolul se apropia de Moscova a fost vizibil de anul trecut. Patru vagoane aparţinând trenului Nevskyw Express au deraiat pe ruta Mosova - Sankt Petersburg, din cauza detonării unei bombe. Douăzeci şi opt de persoane au fost ucise şi 95 au fost rănite atunci, în atacul a cărui responsabilitate a fost revendicată de separatiştii ceceni.

La începutul lui martie, guvernul rus a precizat că l-a ucis, în Inguşeţia, pe liderul cecen Said Buriaţki, învinuit pentru organizarea atentatului.  

„Ruşii nu înţeleg că războiul ajunge în prezent pe străzile lor, războiul ajunge în casele lor, războiul ajunge în oraşele lor.“ DOKU UMAROV, separatist cecen

CRONOLOGIE

Capitala rusă, sub asaltul terorist

  • 23 OCTOMBRIE 2002 - Teroriştii ceceni au ocupat Teatrul din strada Dubrovka, sudul Moscovei. În urma unei operaţiuni antiteroriste, toţi agresorii au fost ucişi. În incident au murit însă 129 de persoane, potrivit Mediafax.
  • 5 IULIE 2003 - Circa 20 de persoane au murit în urma unei explozii care a avut loc la un festival de muzică organizat în localitatea Tuşino, sud-vestul Moscovei. O femeie kamikaze a detonat, în apropierea casei de bilete, centura de explozibili pe care o avea asupra sa.
  • 6 FEBRUARIE 2004 - Circa 40 de persoane au fost ucise într-o explozie produsă între staţiile de metrou Paveleţkaia şi Avtozavodskaia, din sudul Moscovei.
  • 31 AUGUST 2004 - O femeie-kamikaze a declanşat un dispozitiv exploziv la intrarea în metrou, la staţia Rijskaia. Zece persoane au fost ucise, inclusiv terorista şi complicele său.
  • 27 NOIEMBRIE 2009 - O bombă a provocat deraierea trenului Nevski Express pe ruta Mosova - Sankt Petersburg şi a ucis 28 de persoane.