Mulți britanici se tem să își părăsească locuințele, chiar dacă guvernul ar ridica restricțiile de izolare peste o lună, arată un sondaj dat publicității vineri.
Marea Britanie se află într-un regim de izolare severă din 23 martie, dar premierul Boris Johnson a declarat că țara sa a depășit vârful pandemiei și a promis că va prezenta săptămâna viitoare un plan de relaxare a restricțiilor și de revenire progresivă la o viață normală.
Un sondaj realizat de Ipsos Mori arată că peste 60% dintre britanici s-ar simți inconfortabil să revină în baruri și restaurante, să folosească transportul în comun sau să participe la adunări mari de oameni, precum evenimentele sportive.
Peste 40% dintre britanici ar fi reticenți să meargă la magazine sau să-și trimită copiii la școală, iar peste 30% sunt îngrijorați că vor trebui să revină la muncă sau să se întâlnească cu prietenii, mai arată cercetarea, citată de Reuters.
Sondajul mai arată de asemenea că marea majoritate a britanicilor s-au conformat restricțiilor, nu pentru că au fost dictate de guvern, ci de teama de a nu se îmbolnăvi.
„Este foarte îngrijorător, iar cercetările noastre o arată, că cetățenii din Marea Britanie sunt deosebit de îngrijorați din această cauză și ezită să iasă”, a declarat David Spiegelhalter, statistician la Universitatea Cambridge.
El a subliniat că este firească teama celor mai în vârstă sau mai vulnerabili de a se proteja, dar a constatat că această teamă se resimte disproporționat și la cei mai tineri.
„Multe persoane sunt categoric prea anxioase față de șansele pe care le au să se infecteze cu virusul și cu răul pe care acesta ar putea să li-l provoace”, a comentat Spiegelhalter.
„În mare, dacă contractezi virusul, șansele să mori sunt aproximativ aceleași pe care le-ai fi avut oricum anul acesta, iar dacă nu ești îngrijorat că vei muri anul acesta, nu ar trebui să fii îngrijorat nici că vei contracta virusul”, a mai spus statisticianul.
El a adăugat că guvernul trebuie să îi educe pe oameni și să clasifice populația pe diferite categorii de risc.
„Avem nevoie de un fel de campanie pentru a încuraja persoanele care sunt cu un risc foarte mic să iasă din case și să înceapă să trăiască din nou când vor putea.