În contact cu apa, cianura de sodiu se transformă în ucigătorul gaz Zyclon B, care amenință întregul lanț alimentar, de la alge la oameni
Primele ploi căzute la Tianjin, după exploziile uriașe din seara de miercuri, 12 august, au făcut ca pe străzi să apară o ciudată spumă albă.
Într-un mesaj pe Twitter însoțit de o fotografie, Greenpeace scrie: „Primele ploi după exploziile din Tianjin lasă un oraș acoperit de o spumă albă misterioasă”.
Arsuri, pete, mâncărimi
Ziarele locale publică și ele numeroase fotografii cu spuma de pe străzile celui de-al patrulea oraș ca mărime din China, pentru care autoritățile nu au furnizat nici o explicație, ceea ce a produs multă neliniște în rândul populației. O serie de publicații locale au relatat despre faptul că mulți locuitori se plâng de senzații de arsură pe față sau pe buze. Alții au relatat despre apariția unor pete pe piele și s-au plâns de senzații de mâncărime.
FOTO: În urma ploilor, pe străzile din Tianjin a apărut o spumă albă
Inginerul-șef al Biroului de Protecție a Mediului din Tianjin, Bao Jingling, i-a sfătuit pe locuitori să nu stea în ploaie. Mai mult, le-a cerut să nu se atingă de praful prezent în locuințe și să nu-l amestece cu apă.
Însă a încercat și să liniștească populația. Pentru NBC News, el a declarat: „Divizia de luptă antichimică a armatei a fost trimisă la fața locului duminică, iar situația actuală nu este... prea neliniștitoare”.
La televiziunea publică CCTV, meteorologii au declarat însă că precipitațiile nu reprezintă niciun pericol direct pentru sănătatea celor 15 milioane de locuitori ai metropolei.
Cenzură totală
În același timp, mai mulți abonați ai rețelei sociale Weibo s-au plâns că fotografiile postate de ei, în care erau înfățișate reacțiile chimice asupra pielii, au fost cenzurate. Autoritățile chineze au încercat cu înverșunare, de la producerea catastrofei, să controleze toate informațiile.
Totuși, guvernul chinez a admis prezența la locul exploziei a sute de tone de cianură de sodiu, un produs extrem de toxic. Șeful Biroului de Protecția Mediului a declarat că apa prezentă la locul exploziei are niveluri de cianuri de 28 de ori mai mari decât normal.
Ulterior, surse din rândul autorităților chineze au declarat pentru „The Guardian” că în antrepozitul unde au avut loc exploziile soldate cu 114 morți se mai aflau minimum alte 40 de produse extrem de toxice, printre care 800 de tone de nitrat de amoniu și 500 de tone de nitrat de potasiu.
Zyklon B în metropolă
Cianura de sodiu, ca și cea de potasiu, dacă este ingerată sau aplicată pe piele, poate fi mortală. În contact cu apa (așa cum s-a întâmplat la stingerea incendiului sau la căderea ploii), se transformă în cianură de hidrogen, un gaz letal chiar și în doze mici. Acest compus teribil era emanat de faimoasele cristale de Zyklon B, folosite la exterminare în lagărele naziste. Astăzi, el este folosit la execuții în camerele de gazare din unele state americane. Otrava se fixează pe celule și le priveazăde oxigen. Ea atacă toate organismele vii, de la alge la mamifere, trecând prin ciuperci, moluște sau pești. Întregul lanț alimentar este amenințat.