Uniunea Europeană va propune tuturor statelor lumii să închidă termocentralele pe cărbune și să stopeze subvențiile pentru combustibilii fosili.
Termocentralele pe cărbune vor deveni istorie în următoarele decenii. Uniunea Europeană solicită oprirea globală a termocentralelor pe cărbune şi stoparea subvenţiilor pentru combustibili fosili. Blocul comunitar intenționează să facă din schimbările climatice o prioritate a politicii sale externe.
Informațiile apar într-un document pregătit de miniștrii europeni care va fi pregătit până luni. Conform Agerpres, blocul comunitar intenționează să adopte o linie dură în ceea ce priveşte diplomaţia în domeniul climei. Această atitudine are drept scop descurajarea altor state să investească în combustibilii fosili. Astfel, se propune înființarea unor alianţe cu principalele economii pentru a putea realiza reduceri mai rapide ale emisiilor poluante.
Mai multe țări, precum China, Japonia şi Africa de Sud au promis că îşi vor reduce, până la urmă, emisiile de carbon la zero. O promisiune similară a făcut şi noul preşedinte al SUA, Joe Biden, în campania electorală.
Termocentralele pe cărbune intră în istorie
Uniunea Europeană este una dintre puţinele economii care a luat măsuri pentru atingerea acestor obiective pe termen lung.
„UE face un apel pentru eliminarea globală a subvenţiilor pentru combustibilii fosili, care sunt dăunătoare pentru mediu, de-a lungul unei perioade de timp clar definite”, se arată în documentul UE.
Între măsurile propuse este inclusă și eliminarea cărbunelui în producţia de energie. Ca un prim pas, se propune oprirea imediată a finanțărilor pentru noi infrastructuri care folosesc cărbune.
„Diplomaţia energetică a U.E. va descuraja orice noi investiţii în proiecte de infrastructură energetică în ţările terţe, care au la bază combustibili fosili, exceptând acele care sunt total consecvente cu o traiectorie clară spre neutralitatea climatică”, se precizează în document cu referire la ţările non-UE.
UE are un plan ambițios
Statele UE au convenit să îşi reducă emisiile de carbon cu cel puțin 55% până în 2030, raportat la nivelul din 1990. UE intenţionează să-şi folosească puterea economică şi diplomatică pentru a se asigura că şi alte ţări îi vor urma exemplul.
Wendel Trio, directorul coaliţiei de ONG-uri Climate Action Network Europe, a salutat planul. El a subliniat că şi Uniunea Europeană trebuie să elimine complet subvenţiile pentru combustibili fosili. Din 159 miliarde euro cheltuite de UE pentru subvenţii energetice în 2018, o treime a mers spre combustibili fosili.