Terminal fără egal pentru Aeroportul Internațional Craiova

Aeroportul Internațional Craiova

31.383 metri pătrați este suprafața desfășurată a viitorului terminal de pasageri de pe Aeroportul Internațional Craiova.

Anul 2024 aduce Craiovei un obiectiv de importanță majoră, fără echivalent la nivel național: cel mai mare terminal nou-construit al unui aeroport regional din țară. Clădirea ultramodernă este realizată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare de 115 milioane de euro, sumă care asigură și amenajarea întregii infrastructuri necesare.

Terminal nou pe Aeroportul Internațional Craiova

Noul terminal de pasageri al Aeroportului Internațional Craiova (AIC), o construcție cu trei niveluri, va avea o suprafață desfășurată de peste 30.000 de metri pătrați și va asigura condițiile pentru procesarea unui număr de aproape două milioane de călători pe an.

Obiectivul este realizat ca parte a unui proiect pentru care AIC a obținut fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare și care este implementat cu cofinanțare asigurată de Consiliul Județean (CJ) Dolj.

„Cel mai mare terminal nou-construit al unui aeroport regional din România este realizat la Craiova, printr-un proiect cu fonduri europene ce presupune extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova. Investiția urmează să fie finalizată chiar în acest an, cu un efort financiar de 115 milioane de euro, creând condițiile pentru dezvoltarea acestui obiectiv și pentru operarea unui flux de până la 2 milioane de pasageri anual, conform estimărilor făcute pentru următorii ani”, a declarat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Aeroport Craiova

Parcul fotovoltaic, record național

În cadrul aceluiași demers, este finanțată și amenajarea întregii infrastructuri necesare noului terminal – o listă cu alte 20 de investiții, care include platforme pentru îmbarcare-debarcare și pentru degivrare, căi de rulare pentru aeronave, parcare și drumuri de acces.

Mai mult, noul terminal va beneficia și de cel mai mare parc fotovoltaic destinat în exclusivitate unui aeroport, investiție realizată pe un teren de aproape două hectare, pe care vor fi instalate peste 4.400 de panouri solare.

„Extindem AIC cu un terminal nou și, în același timp, asigurăm tot ceea ce înseamnă infrastructura și echipamentele necesare pentru a ne conforma standardelor internaționale.

Politica investițională și managerială a administrației județene și a Aeroportului Internațional Craiova este aceea de a transforma acest obiectiv în principalul pol de creștere economică a întregii regiunii Oltenia“, a declarat Cosmin Vasile.

Terminal Aeroport Craiova

Aeroportul Internațional Craiova. Modernizare cu fonduri europene

Aeroportul Internațional Craiova a beneficiat și de alte transformări majore datorită fondurilor obținute prin POIM. Astfel, două proiecte cu finanțare europeană, cu valoarea cumulată de 27 de milioane de euro, au asigurat securizarea completă a aeroportului, dar și dotarea cu echipamente moderne pentru întreținerea infrastructurii aeroportuare și pentru situații de urgență.

Investițiile au inclus realizarea unui drum perimetral prevăzut cu instalație de iluminat și propriul sistem de supraveghere și detecție, extinderea sistemului de monitorizare video a zonelor din interiorul și din vecinătatea terminalelor și achiziționarea de aparatură pentru verificarea bagajelor.

Ca rezultat, AIC se situează între primele trei aeroporturi din țară care utilizează echipamente de ultimă generație, cu raze X de tip computer tomograf, pentru inspectarea bagajelor de cabină.

Primul pas spre extindere, în 2023

Creșterea accentuată a numărului de pasageri a impus extinderea actualelor terminale de plecări și de sosiri ale AIC, prin construirea a două corpuri de clădire alipite acestora, realizate printr-o investiție a Consiliului Județean Dolj și date în folosință în mai 2023.

Noile spații astfel create, totalizând peste 2.200 de metri pătrați, au permis suplimentarea porților de check-in, de la 3 la 8, asigurându-se posibilitatea gestionării unui flux anual de călători de 1.150.000 de persoane.