Potrivit legii, ajutorul pentru încălzire se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat. Numai că, primăriile vor mai putea subvenționa o perioadă limitată încălzirea centralizată a populației, din bugetele locale.
Pot cere ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei. Sprijinul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei, care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.
Primăriile vor mai putea subvenționa încă cinci ani din bugetele locale
În acest context, a fost luată în considerare prelungirea până la data de 30 iunie 2028 a schemei de ajutor de stat în baza căreia autoritățile locare pot acorda astfel de subvenții. Altfel, schema ar urma să expire la finalul acestei luni, întrucât precedenta prelungire a fost aprobată în vara anului 2021.
Pentru a menține un preț de facturare al gigacaloriei pentru populație mai mic decât costurile reale de operare a acestor sisteme, primăriile subvenționează încălzirea centralizată din bugetele locale.
Se estimează că valoarea totală a subvențiilor pentru încălzirea centralizată acordate în perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2028 este de 4,75 miliarde de lei.
Potrivit Ordonanței, dacă primăriile nu cuprind în bugetul local aceste sume sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică potrivit programului aprobat prin buget, furnizorii de energie termică sesizează Ministerul Administrației și Internelor și, în baza ordinului comun al ministrului administrației și internelor și al ministrului finanțelor publice, Direcțiile Generale de Finanțe Publice alocă bugetelor locale cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite acestora potrivit legii, numai pentru plata obligațiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligațiilor respective.
Cine poate beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinței
Ajutorul pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure astfel:
-în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură; -în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei; -în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei; -în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei; -în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei; -în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei; -în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei; -în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei; -în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei; -în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.
Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de:
-250 lei/ lună, pentru gaze naturale; -500 lei/ lună, pentru energie electrică; -320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.
Sursa: avocatnet.ro