Termenul de femicid va fi introdus în legislația din Republica Moldova. Cum vor fi oprite violențele împotriva femeilor

Violență domestică. Sursa foto: Nino Carè/ Pixabay

Republica Moldova. Termenul de „femicid” ar putea să fie introdus în curând în Codul Penal din Republica Moldova. În condițiile în care în Basarabia se înregistrează o tot mai mare creștere a numărului cazurilor femeilor abuzate. Adoptarea acestui termen ar duce și la înăsprirea pedepselor pentru violența îndreptată împotriva reprezentantelor „sexului slab”.

Anul trecut, în Moldova, s-au înregistrat 21 de cazuri de omor, victime fiind femeile. Majoritatea acestor tragedii s-au petrecut în sânul familiei.

Femicid, un termen ce va intra în Codul Penal din Republica Moldova

De asemenea, în 2023 s-au mai consemnat 15.224 de cazuri de violență domestică, ceea ce înseamnă că, în fiecare zi, peste 41 de femei au fost supuse violenței fizice.

După cum se precizează în documentul respectiv, „femicidul” va fi definit drept „cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor și fetelor, care presupune decesul ca urmare a infracțiunilor de omor intenționat, vătămarea intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății ori violență în familie, ori suicidul ca urmare a determinării, înlesnirii sau violenței în familie, comise din motive de prejudecată în bază de sex sau gen”.

Violență. Sursa foto. Arhiva EVZ

În momentul actual, legislația statelor membre ale Uniunii Europene și a altor state nu include o definiție a noțiunii de „femicid”. Conceptul general de „femicid” face referire la uciderea unei femei sau a unei fete din cauza genului său.

Ce prevede Declarația de la Viena

Declarația de la Viena a Organizației Națiunilor Unite privind femicidul, adoptată în anul 2013, a fost prima care a identificat diferite tipuri de „femicid”, cum ar fi:

- uciderea femeilor ca urmare a violenței partenerului intim; - tortura și uciderea misogină a femeilor; - uciderea femeilor și a fetelor în numele onoarei; - uciderea țintită a femeilor și a fetelor în contextul conflictului armat; - uciderea femeilor din cauza zestrei; - uciderea femeilor și a fetelor din cauza orientării lor sexuale și a identității de gen; - uciderea femeilor și a fetelor aborigene și indigene din cauza genului lor; - infanticidul feminin și feticidul selectiv bazat pe gen; - decesele legate de mutilarea genitală; - acuzații de vrăjitorie; - alte tipuri de femicid legate de bande, crimă organizată, traficanți de droguri, trafic de persoane și proliferarea  -  -   - armelor de calibru mic.

sursa: suntparinte.md.