Terézia Javorská, directoarea secției slovace a BBC World Service, a lucrat ca spion comunist în timpul Războiului Rece. Ea a furnizat informații despre sursele jurnaliștilor și despre metodele folosite de radiodifuzor pentru a raporta evenimentele din URSS și din alte țări din blocul estic, inclusiv conferințele Partidului Comunist.
Terézia Javorská, directoarea secției slovace a BBC World Service, Javorská a spionat, de asemenea, refugiații politici care au fugit de persecuțiile din spatele Cortinei de Fier, mulți dintre ei lucrând pentru BBC sau contribuind la BBC. Experții în securitate consideră că acesta este primul caz cunoscut de infiltrare a unui agent al unei agenții de informații străine în corporație de la începutul Războiului Rece.
Rolul secret al lui Javorská presupunea întâlniri clandestine cu cei care se ocupau de ea, în cadrul cărora ea folosea pungi M&S pentru a semnala un potențial pericol, făcea schimb de cuvinte codate despre regizori de film și aranja întâlniri la operă prin trimiterea de semnale ascunse în cărți poștale.
Terézia Javorská semăna cu o artistă
Foști jurnaliști BBC care au lucrat sub comanda lui Javorská, care semăna remarcabil cu cântăreața și vedeta de televiziune Cilla Black, au declarat pentru Mail că nu au bănuit niciodată că ambițioasa lor șefă, o persoană care mergea regulat la biserică și care locuia într-un apartament din Kensington, ar fi fost un spion.
Aceștia și-au amintit că ea se opunea adesea difuzării de reportaje care includeau opinii critice la adresa regimului comunist din Cehoslovacia.
Terézia Javorská și-a trădat țara
Cu numele de cod Agent Vora, Javorská, născută în Cehoslovacia, a fost de acord să își trădeze noua țară și colegii din „motive ideologice și sentiment patriotic”, potrivit unor dosare recent declasificate ale Arhivei Serviciului de Securitate a Războiului Rece al statului ceh.
Javorská a avut inițial un „conflict interior” cu privire la oportunitatea de a colabora sau nu, împărțită între dorința de a-și servi patria și „justificarea rațională a riscurilor”, mai ales din cauza „maniei spionajului” din presa britanică după expulzarea a doi agenți cehoslovaci din Marea Britanie în 1984.
A fost promovată la rangul de agent
Spymasters a promovat-o la rangul de agent cu drepturi depline în august 1987, în cadrul unei ședințe în care a fost lăudată pentru modul în care a abordat comunicarea sub acoperire, condițiile prealabile pentru munca de spionaj și informațiile furnizate până în acel moment, potrivit Daily Mail.