Terapia cu plasmă, valabilă doar pentru persoane publice? Un medic român se revoltă

Terapia cu plasmă, valabilă doar pentru persoane publice? Un medic român se revoltă

Procesul de colectare a plasmei de la pacienți vindecați pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 a demarat în România pe 28 aprilie.

Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov și cel care a amenajat, dintr-o sponsorizare, prima unitate funcțională pentru arși din țară, după Colectiv, a fost la rându-i infectat cu virusul SARS-CoV-2 în această primăvară, dar s-a vindecat.

Recent, medicul i-a solicitat ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să inițieze un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de COVID-19, prin testarea gratuită pentru aceștia a nivelului de anticorpi specifici dezvoltați după ce s-au vindecat. Pacienții vindecaţi pot dona plasmă care să le fie administrată pacienţilor infectaţi aflaţi în stare gravă.

În prezent, statul român are doar 18 aparate de recoltare de plasmă, ratând, între timp, o sponsorizare, de circa 32 de aparate de recoltare a plasmei de la pacienți vindecați de coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eu asta aș face, domnule Ministru al Sănătății! Alexandre Eram (n.r. - șotul Andreei Esca) este ultimul pacient infectat cu SARS-COV-2 despre care s-a aflat public că a beneficiat de terapia cu plasmă hiperimună ('transfuzie cu plasmă' - vezi declarația soției lui, Andreea Esca). Penultimul în acest șir de pacienți tratați astfel (și recunoscuți oficial) ar fi ÎPS Pimen al Sucevei și Rădăuțiului...

Un simplu cetățean ar trebui sa înțeleagă că acest tip de terapie se adresează tuturor cazurilor grave, nu doar personalităților. Dar oare există suficientă astfel de plasmă pentru toți cei care ar avea nevoie? Nu prea, din moment ce, pornind de la cele două exemple de mai sus, se califică pentru acest tratament măcar pacienții între 50-90 ani, fie ei sănătoși și cu viață sportivă, fie ducând în spate o căruță de boli cronice... Deci foarte mulți! Și atunci, de unde atâta plasmă?”, îi transmite Dan Grigorescu ministrului Sănătății.

„Domnule Ministru Tătaru, în acest context, vă rog public să declanșați mecanismul instituțional de care dispuneți în calitate de Ministru al Sănătății pentru a iniția un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de Covid-19, prin testarea gratuită pentru aceștia a nivelului de anticorpi specifici. Știu, costă!Știu, procentul de pacienți vindecați și care au dezvoltat imunitate este relativ mic (cel puțin așa demonstrează studiile cele mai recente în domeniu)! Dar descoperirea fiecărui nou subiect având posibilitatea de a deveni donator de plasmă nu trebuie ratată. Pentru că dă o șansă unui alt nefericit afectat de această boală pervers de necunoscută încă! Eu asta aș face, domnule ministru!

Știm amândoi, și eu, și dumneavoastră, că puteți pune în aplicare propunerea mea în scurt timp. Puteți porni chiar de la mine. Eu, din postura de medic infectat și vindecat, mă ofer să mă înscriu benevol în acest viitor program, în beneficiul viitorilor pacienți gravi. Ca să termin într-o notă auto-ironică, declar că v-am facut această propunere doar pentru a avea și eu un avantaj: voi economisi câteva sute de lei dacă nu voi mai fi nevoit să plătesc vreunui laborator costul acestei investigații. Ce ziceți? You're in?”, încheie medicul Dan Grigorescu.