ȚEPE CU POLIȚE DE ASIGURARE. Opt FALSIFICATORI au fost TRIMIȘI ÎN JUDECATĂ

ȚEPE CU POLIȚE DE ASIGURARE. Opt FALSIFICATORI au fost TRIMIȘI ÎN JUDECATĂ

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au finalizat urmărirea penală efectuată în cazul a opt persoane, acuzate de implicare într-o rețea de falsificări de poliție de asigurare. Aceștia sunt acuzați că ar fi înșelat o firmă cu aproximativ un milion de lei.

Cele opt persoane, dintre care șapte au fost arestate preventiv, sunt acuzate de înșelăciune, complicitate la înșelăciune, uz de fals și spălare de bani. Pentru aceste fapte au fost trimiși în fața judecătorilor Tribunalului Municipiului București: Dumitru Cristian Macrea, Ilie-Mirel Simion, Ștefan Costache, Alexandru-Robert Buzunărea, Nicolae-Lucian Ciutacu, Florin Ulmeanu, Daniel-Alexandru Popa și Mădălina Petcu. Procurorii au stabilit că, în perioada noiembrie 2012 – ianuarie 2013, Macrea și Simion, cu complicitatea celorlalți șase agenți de asigurări au obţinut fraudulos datele de acces la platforma de poliţe de asigurare aunei societăți, cu ocazia încheierii şi executării unui contract de franciză în asigurări, și au încheiat, succesiv,  2.492 poliţe de asigurare. Cei opt sunt acuzați că au încasat, apoi, banii pe polițe în interes personal. Prejudiciul este estimat la 914.311 lei.

Anchetatorii au precizat că inculpații în acest dosar „au folosit mai multe metode şi mijloace frauduloase pentru a determina partea civilă să încheie şi să execute contractul de franciză sus-menţionat”. Concret, arată procurorii, aceștia au folosit/prezentat societății păgubite – ca o condiţie de valabilitate a relaţiei comerciale de intermediere în asigurări - un contract de asistenţă în brokeraj (private broker) falsificat, în care au fost înscrise şi folosite, fără drept, datele de identificare ale martorului J. A. (persoană care figura ca deţinător al unui cod RAF emis de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, necesar încheierii poliţelor de asigurări) şi care avea aplicată o semnătură falsificată în numele acestuia. Apoi,  au întocmit/completat trei ordine de plată, ce purtau ştampila de primire a unei instituţii bancare, trimise în format electronic, prin intermediul e-mail-ului, către societate, în scopul de a o determina să deblocheze accesul la platforma electronică conţinând poliţele de asigurare. „După trimiterea acestor ordine de plată către partea civilă, inculpaţii au retras disponibilul existent în contul bancar aferent celor 3 ordine de plată, punând partea civilă în imposibilitatea de încasare a contravalorii acestora.”, se arată în comunicatul Parchetului București. Cei opt sunt acuzați și de accesarea frauduloasă a platformei electronice conţinând poliţele de asigurări aparţinând societății în cauză, de la mai multe puncte de lucru ale unor societăţi comerciale ce nu aveau un contract de intermediere încheiat cu partea civilă. Totodată, în cursul lunii ianuarie 2013, pentru a ascunde provenienţa frauduloasă a banilor, Dumitru Cristian Macrea a cumpărat – folosind mai multe persoane fizice şi juridice interpuse - un autoturism de lux în valoare de 30.000 euro. Pentru acoperirea pagubei, procurorii au instituit măsuri asiguratorii cu privire la mai multe bunuri aparţinând inculpaţilor. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.