Teorii conspiraționiste după atacul din Pennsylvania. Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a declanșat o avalanșă de teorii conspiraționiste care continuă să circule și să influențeze opinia publică. Într-o perioadă de scădere a încrederii în instituțiile publice și de amplificare a dezinformării, aceste teorii găsesc un teren fertil pentru a se răspândi.
Tentativa de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump, care a avut loc în Butler, Pennsylvania, a provocat o undă de șoc în toată țara, dar nu exclusiv, fiind resimțită la nivel mondial. Dar și a dat naștere unui val de teorii conspiraționiste. La doar trei zile după atac, oficialii federali au declarat că incidentul a fost un act de terorism intern și că Thomas Matthew Crooks, un tânăr de 20 de ani, a acționat singur. Cu toate acestea, mulți oameni nu sunt convinși de aceste explicații oficiale.
În momentele imediat următoare tentativei de asasinat asupra fostului președinte Trump, diverse teorii conspiraționiste au început să circule pe rețelele sociale și în conversațiile publice. Tabăra anti-Trump susține că totul a fost înscenat, argumentând că imaginile dramatice cu fostul președinte însângerat ridicând un pumn sfidător erau prea bune pentru a fi adevărate. De cealaltă parte, susținătorii lui Trump promovează teorii conform cărora „statul paralel” a planificat sau l-a lăsat intenționat Trump vulnerabil în fața unui atac.
Teorii conspiraționiste pe rețelele sociale
Rețelele sociale au fost rapid inundate cu informații false și teorii conspiraționiste. În orele de după atac, două afirmații false principale au atins o viteză uriașă. Prima: că eșecul Serviciului Secret a fost ordonat în secret de președintele Biden. A doua: incidentul a fost înscenat de Trump. Potrivit NewsGuard, aproximativ 300.000 de mențiuni ale cuvântului „înscenat” și 80.000 de utilizări ale termenului „inside job” au circulat pe X.
Câțiva politicieni au fost rapizi în a exprima îndoieli despre versiunea oficială a evenimentelor. Rep. Marjorie Taylor Greene (R., Ga.) a postat pe rețelele sociale că există ceva suspect în spatele atacului, iar Rep. Mike Collins (R., Ga.) a sugerat că Biden a ordonat atacul. Un consilier politic al co-fondatorului LinkedIn, Reid Hoffman, unul dintre cei mai mari donatori ai lui Biden, a sugerat că atacul ar fi putut fi înscenat de Trump. .
Teoriile conspiraționiste nu sunt o noutate în SUA. Teorii asemănătoare privind asasinarea președintelui John F. Kennedy în 1963 au persistat decenii la rând, Trump însuși a susținut în 2016 că tatăl senatorului Ted Cruz a luat parte la ucidere. Acum, neîncrederea este un fapt al vieții civice și politice din SUA. Gallup, în media opiniilor despre 14 instituții majore, constată că 28% dintre americani au mare încredere în aceste instituții în acest an, în scădere de la 43% în 2004.
Fotografii prea bune pentru a fi adevărate
Shannon Tyree, o fostă cercetătoare din New York, citată de WSJ a spus că îndoiala ei s-a risipit pe măsură ce a urmărit mai multe știri pe parcursul weekendului. Dar a spus că a întâlnit atât de multă dezinformare în ultimii 10 ani încât postura defensivă a devenit un reflex. „Scopul întregii dezinformări este ca noi să nu mai credem nimic,” a spus Tyree.
La un miting anti-Trump din preajma Convenției Naționale Republicane din Milwaukee, participanții au deplâns atacul și au spus că versiunea oficială a evenimentelor părea plauzibilă. Chris Anderly, un patron în industria ospitalității de 57 de ani, a spus că imaginea cu Trump cu sânge pe față și pumnul ridicat i-a dat de gândit. „Părea coregrafiată,” a spus ea.
Experiența zilnică a oamenilor cu instituțiile pe care simt că nu le servesc interesul, generează o neîncredere largă, a spus John Banas, profesor la Universitatea din Oklahoma. „Dacă nu crezi ce spune guvernul tău, ce spun profesorii, oamenii de știință, mass-media, unde te îndrepți pentru informații?” a spus el. „Te îndrepți către un YouTuber care are o teorie a conspirației.”