Teoria unui complot împotriva lui DSK revine. De ce nu se poate întoarce în politică fostul şef al FMI

Problema nevinovăţiei fostului şef al FMI, Dominique Strauss Kahn, a revenit în aceste zile în Franţa, după ce un articol apărut în presa americană reia teoria unei înscenari puse la cale de inamicii politici ai lui DSK.

Articolul "Ce s-a întâmplat cu adevărat cu Strauss Kahn", scrisă de jurnalistul de investigaţii Edward Jay Epstein în The New York Review of Books a provocat o adevărată furtună în presa din Franţa, iar detractorii şi apărătorii lui DSK se înfruntă din nou în "cazul DSK". Clubul DSK, pentru că în Franţa există un fan club al fostului şef al FMI, are motive în plus să susţină că Strauss Kahn a fost atras într-o capcană şi cere o "anchetă parlamentară care să stabilească dacă a fost vorba de un complot politic al cărui scop a fost eliminarea din cursa prezidenţială a principalului rival al actualului preşedinte, Nicolas Sarkozy, cu complicitatea partidului aflat la guvernare (UMP) şi a grupului francez Accor".

Unul dintre oamenii imoportanţi aflaţi în tabăra lui Sarkozy, ministrul de interne Claude Gueant susţine că toate aceste teorii sunt "fantasme". "Nu înseamnă că dacă DSK şi-a pierdut telefonul, aşa cum susţine ziaristul Epstein, a fost un complot", spune Gueant. Tot Epstein pretinde că în acea dimineaţă (a arestării sale), Strauss Kahn a primit informaţia că un mesaj trimis de pe BlackBerry-ul său a circulat prin birourile partidului lui Sarkozy, sugerând faptul că telefonul lui DSK era interceptat.

Mergând pe firul cardului de acces în camera de la Hotelul Sofitel, unde era cazat fostul şef al FMI şi al imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, Epstein a reconstruit cu meticulozitate un puzzle chronologic care arată că o adoua persoană a intrat în apartamentul lui DSK, la scurt timp după incident, în vreme ce camerista care l-a acuzat pe politicianul francez de viol a intrat într-o cameră învecinată înainte şi după întâlnirea cu Strauss Kahn.

Cei de la Sofitel au refuzat să spună cine ocupa camera respectivă, invocând confidenţialitatea. Epstein afirmă, de asemenea, că poliţia nu a fost chemată decât la o oră după ce camerista Diallo a anunţat presupusul atac.

În acel moment, îşi continuă Epstein teoria, imaginile video surprind momentul în care inginerul şef de la Sofitel şi un alt bărbat, care, se pare, este un angajat al securităţii hotelului, bat palma, într-un gest care sugerează satisfacţia. Un alt element-cheie al cazului este că DSK şi-ar fi pierdut BlackBerry-ul, remarcându-i dispariţia în taxi-ul care îl ducea la aeroport, iar GPS-ul aparatului a fost dezactivat la ora 12.51.

Legături periculoase

Epstein nu aduce nicio acuzaţie concretă inamicilor politici ai lui DSK,  cum că ar fi complotat pentru eliminarea politicianului socialist din cursa pentru prezidenţiale. Jurnalistul arată cu degetul spre legăturile dintre oamenii însărcinaţi cu securitatea Accor Group, proprietarul hotelului Sofitel, şi anturajul preşedintelui Sarkozy.

Strauss Kahn însuşi a refuzat să comenteze toate speculaţiile apărute în acest caz, dar o nouă carte, semnată de biograful său, Michel Taubmann, şi lansată în această săptămână, reia multe dintre cele prezentate de jurnalistul american.

"Scena povestită de Nafissatou Diallo este neverosimilă, ea nu a avut loc", afirmă biograful, revenind asupra scenei din hotelul Sofitel, în Manhattan. Taubmann descrie o scenă în care Strauss-Khan "iese din baie în ţinuta lui Adam". Diallo îi aruncă "o privire sugestivă". Strauss-Khan, în opinia sa, "a văzut o propunere".

"Libertinul" vrea să o rupă cu trecutul

Numele lui DSK apare însă în Franţa şi într-un caz de prostituţie de lux la hotelul Carlton din Lille (nord). În legătură cu acest dosar, Strauss-Kahn consideră "insuportabil" ca numele său să fie asociat, în presă, "cu prostituţia"."Am participat la seri libertine, este adevărat. Dar, de obicei, participantele la aceste seri nu sunt prostituate", afirmă el, dând asigurări că a "hotărât să o rupă cu toate astea". Analiştii cred că este prea târziu pentru ca reputaţia şi cariera lui DSK să fie spălate,  indiferent dacă inamicii fostului şef al FMI i-au exploatat slăbiciunile pentru a-l scoate din cursă. Aceasta este concluzia unui editorial apărut în recent în publicaţia de stânga, L Express:"Soarta lui DSK nu ne mai interesează. Chiar dacă ar fi probe incontestabile că a fost victima unui complot infam, nu va schimba sentimentul că am fost trădaţi şi înşelaţi de un om care ne-a făcut să ne crească speranţele, dar care mereu a preferat femeile".