Cum a apărut teoria ofițerilor acoperiți din PSD

Cum a apărut teoria ofițerilor acoperiți din PSD

Social-democrații acuză încă din 2016 infiltrarea partidului de serviciile secrete.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, într-o conferință la Pitești, că în toate partidele, inclusiv în formațiunea pe care o conduce, există ofiţeri acoperiţi.

Există, numai că nu am reuşit să vedem cum îi putem descoperi. Nu există partid fără ofiţeri acoperiţi. Nu există. Căutăm, explorăm orice posibilitate pentru a-i scoate la lumină”, a spus acesta. El a adăugat că speră ca prin modificarea în Parlament a legilor siguranței naționale să rezolve problema.

„Eu țin apele separate”

Într-un interviu televizat la postul Antena 3, în seara zilei de 30 ianuarie 2018, Liviu Dragnea făcea referire la „informatorii” din PSD. Întrebat dacă în PSD sunt securiști, Dragnea a răspuns: „Ca în orice partid, ca în orice instituție. Din câte am auzit, nu cred că există instituție fără informatori, legali sau nu”. La remarca realizatorului emisiuni că „apele nu s-au despărțit”, liderul PSD a completat: „Eu le țin separate”.

„Nu sunt racolat, înțepat, tușat de servicii”

Președintele PSD a respins tot pe 30 ianuarie 2018 acuzațiile privind o eventuală relație a sa cu un serviciu secret de informații.

„Acum ceva timp eram cu SRI, acum sunt cu SIE, mai auzeam pe unii care spuneau şi în campanie că sunt cu sistemul, acum ceva timp eram cu statul paralel: „Şi-a negociat, a negociat tot, ba cu Iohannis, ba cu statul paralel”. Sunt nişte minciuni. Nu am avut nicio relaţie, nici când eram mic, nici când eram mare, nici acum, când sunt mai înţelept, cu vreun serviciu de genul acesta. Să fiu racolat, să fiu înţepat, să fiu tuşat. Nu există aşa ceva. Dacă aveam aşa ceva, bubuia toată presa, apăreau tot felul de lucruri”, a declarat Dragnea la Antena 3.

„Un ofițer vrea să preia PSD”

În aprilie 2016, după condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul Referendumul, fostul președinte PSD Victor Ponta scria pe Facebook că Dragnea nu trebuie să-și dea demisia din fruntea partidului şi are obligația „să ferească PSD de toţi ofiţerii acoperiţi sau descoperiţi care vor să îl preia". „NU mă refeream la Valeriu Zgonea - ci la un vicepreşedinte PSD, fost ministru în Guvern (dacă va fi nevoie le voi spune colegilor mei despre cine este vorba)!”, completa Ponta.

La vremea respectivă, vicepreședinții PSD foști miniștri erau Rovana Plumb, Nicolae Bănicioiu, Ioan Vulpescu, Mihai Tudose, Ecaterina Andronescu şi Doina Pană.

Cazul a rămas neelucidat. Ponta nu a spus despre cine e vorba și nici nu a depus o sesizare la Comisia SRI.

„În ceea ce privește tema posibililor ofițeri acoperiți ai SRI reiterez, așa cum am comunicat public și în alte situații, că cel puțin în mandatul meu de președinte al Comisiei am verificat constant respectarea legislației pe acest subiect. Concret, documentele oficiale rezultate în urma controalelor efectuate probează faptul că nu există incompatibilități legale în Parlament, Guvern sau partide politice, adică SRI nu are ofițeri acoperiți în instituțiile în care legislația interzice expres acest lucru”, declara la vremea respectivă președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, Georgian Pop (PSD).

SRI nu va impune premierul! 

Apoi, pe 27 noiembrie 2016, în preajma alegerilor parlamentare, Dragnea afirma la un post de televiziune (România TV) că, dacă PSD va câștiga alegerile și va propune premierul, acesta nu va fi impus de serviciile secrete. „Dacă vom câștiga noi și vom propune premierul, vă asigur că acel premier nu va fi nici impus de SRI sau de SIE sau de STS, nici propus, nici sugerat, nu va fi nici ofițer acoperit și nici descoperit, va fi un membru PSD de încredere, cu autoritate, care să pună în aplicare un program de guvernare la care am muncit câteva luni de zile, în care credem foarte mult”, spunea acesta.

Mesajul era reluat imediat după câștigarea alegerilor, pe 11 decembrie. „Eu nu am de gând să îmi bat joc de voturile de astăzi, nici nu am de gând să fac aceste voturi cadou cuiva, unor persoane sau unor instituții", spunea Dragnea.

PSD o propune premier pe Sevil Shhaideh, președintele Klaus Iohannis nu acceptă nominalizarea acesteia.

“Eu vă garantez că orice altă propunere din PSD sau, mă rog, poate cu două - trei excepţii, care au trecut pe la o anumită academie, o făceam era găsit că încă de la grădiniţă avea simpatii Al-Qaeda sau alte reţele", comenta Dragnea pe 27 noiembrie 2016. 

După care l-a propus premier pe Sorin Grindeanu, absolvent al unui curs la Academia de Informații a SRI. După demiterea lui Grindeanu prin moțiune de cenzură, PSD a propus premier un nou absolvent al școlii SRI, de data aceasta chiar unul care își obținuse doctoratul la SRI în 2010: Mihai Tudose.

Infiltrații lui Iohannis, păstrați pentru sămânță

Pe 15 februarie 2017, Dragnea afirma că a identificat în PSD doi-trei „infiltraţi de-ai lui Iohannis'”, el arătând că aceştia vor fi “păstraţi pentru sămânţă”.

„Am făcut o analiză din surse deschise, aşa cum o instituţie pe care o iubim cu toţii foloseşte această expresie – din surse deschise, analizând ce au spus unii şi alţii de-a lungul ultimelor luni. Îi vedeţi la televizor, sunt doi-trei”. 

Întrebat ce va face PSD cu aceştia, Dragnea a răspuns în glumă: „Îi păstrăm pentru sămânţă''. Liviu Dragnea a declarat în urmă cu o săptămână, răspunzând unei întrebări, că mai mulţi parlamentari PSD au ridicat, în cadrul şedinţei de grup, "problema" existenţei în paritd a unor "infiltraţi" care ar "asculta" de şeful statului, Klaus Iohannis, el arătând că nu va da numele acestora.

„Sediul PSD este foarte accesat”

În 19 mai 2017, președintele PSD Liviu Dragnea a spus că PSD nu are nevoie de niciun serviciu secret pentru că le are pe toate. Afirmația venea în contextul în care se discuta despre o lege privind activitatea serviciului secret al Internelor.

Nu există serviciu secret din România care să nu fi avut şi să nu aibă o colaborare foarte strânsă cu PSD. Este un partid iubit şi cu un sediu foarte deschis şi foarte accesat. Din acest motiv ne şi simţim foarte protejaţi. Noi nu avem nevoie să ne facem un serviciu secret, le avem pe toate", afirmat Liviu Dragnea la vremea respectivă.

Lista lui Rizea

Fostul lider PSD Sector 5, Cristian Rizea, a publicat în ianuarie 2017, pe pagina sa de Facebook, o listă cu „acoperiţii din PSD": „domnii deputaţi Mihai Tudose, Gabriel Vlase, Georgian Pop, Marcel Ciolacu şi mai sunt vreo 2-3 ….( unii chiar primari de sector). Si credeţi-mă că ştiu bine ce vorbesc”, a scris Cristian Rizea pe pagina sa de Facebook. Ciolacu și Tudose au anunțat la vremea respectivă că îl vor acționa în judecată pe Rizea și au negat cele spuse de acesta. 

„Chirica e omul SIE”

În 6 iunie 207, Dragnea a susţinut că deţine în mod „categoric” informaţia că primarul Iaşului, Mihai Chirica, este „omul SIE”, el menţionând că nu poate spune de unde are informaţia, dar menţionând că are suspiciunea că mai sunt „şi alţi” oameni ai serviciilor în PSD. Dragnea nu a adus nicio dovadă în acest sens.