Ieşirea din lunga perioadă de recesiune nu înseamnă că trebuie să revenim la risipa care a expus România la riscul unui colaps economic şi la insolvabilitate, a declarat azi ministrul de externe Teodor Baconschi, întrebat de jurnalişti cum se simte „ultima zi de recesiune”.
Întrebat cum se simte ultima zi de recesiune, Baconschi a răspuns că „se simte prost”. „Faptul că ieşim din această lungă perioadă de recesiune nu înseamnă că trebuie să revenim la risipa care ne-a expus la riscul unui colaps economic şi la insolvabilitate ca stat. Trebuie să fim în continuare prudenţi cu cheltuielile publice, însă, tehnic, două trimestre de creştere economică atestă ieşirea din acest lung tunel prin care nu ne-am dorit să trecem, dar din care am reuşit să ieşim printr-o politică adecvată”, a declarat Baconschi, citat de Agerpres. Faptul că un oficial al Fondului Monetar Internaţional afirmă că România are şanse de a ieşi din recesiune economică în primul trimestru al acestui an arată că lucrurile sunt pe drumul cel bun în România, declarase, duminică, la Deva, premierul Emil Boc.
MAE are nevoie de personal
Pe de altă parte, Baconschi a subliniat că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) are nevoie ca în viitorul apropiat să poată organiza un concurs de recrutare pentru cel puţin 50 de locuri, lipsa de personal resimţindu-se atât la nivelul secţiei consulare, cât şi pe partea diplomatică, a declarat. „E foarte necesar ca în viitorul apropiat să putem deschide un concurs de recrutare pentru ca noi absolvenţi, în special de studii juridice, să poată să întărească secţia consulară a MAE”, a spus ministrul, cu ocazia inaugurării Centrului de Instruire a Personalului Consular. „Va trebui să cerem (derogarea premierului - n.r.) pentru că trăim într-o lume agitată, impredictibilă, în care la orizont se profilează multe crize, chiar în vecinătatea noastră există comunităţi româneşti aproape peste tot şi va fi nevoie să putem adapta răspunsul instituţional şi logistic al MAE la toate aceste solicitări. Cred că ar fi nevoie de un concurs nu numai pentru secţia consulară, dar şi pentru cariera propriu-zis diplomatică, cel puţin 50 de locuri”, a afirmat Baconschi. El a amintit că organigrama MAE a fost redusă în cadrul politicii de austeritate a Guvernului în urmă cu mai puţin de un an, însă a subliniat că, dacă nu se va face această corecţie pe plus la nivelul personalului, vor apărea în cadrul activităţii ministerului „deficienţe care nu vor putea fi gestionate”. Ministerul Afacerilor Externe şi-a redus în august 2010 organigrama, numărul de angajaţi fiind micşorat de la 2.499 la 2.059. Din cele 440 de posturi care nu s-au mai regăsit în organigramă, 371 erau din serviciul exterior, iar 69 din centrala MAE.