Teodor Atanasiu EXPLICĂ de ce liberalii ATACĂ la CCR votul din Senat în cazul Dan Șova

Teodor Atanasiu EXPLICĂ de ce liberalii ATACĂ la CCR votul din Senat în cazul Dan Șova

Partidul Naţional Liberal va ataca la Curtea Constituţională articolul din Regulament în baza căruia Senatul a respins cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a social-democratului Dan Şova, a anunţat prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu.

"Votul a fost interpretat de preşedintele de şedinţă, preşedintele Senatului, în conformitate cu Regulamentul (Statutul deputaţilor şi senatorilor - n.r.). Noi considerăm că (rezultatul votului - n.r.) trebuie interpretat în conformitate cu Constituţia şi o să atacăm prevederea de Regulament şi decizia luată în baza acestei prevederi la Curte. (...) Am dat juriştilor din Senat să formuleze până luni contestaţia pentru Curtea Constituţională şi luni o vom discuta în grupul parlamentar şi apoi o vom depune", a declarat Atanasiu.

El a explicat că nu poate fi contestată decizia, ci actul normativ care a stat la baza acestei decizii.

"Plenul Senatului a luat o decizie. Decizia se contestă mai departe la CCR dacă este neconstituţională şi o s-o facem. Nu poţi să conteşti decizia luată pe Regulament, ci contestăm Regulamentul ca fiind neconstituţional şi automat şi decizia luată în numele Regulamentului neconstituţional devine neconstituţională. Parlamentarii au votat, CCR trebuie să se exprime dacă deciziile Senatului se iau cu majoritatea parlamentarilor prezenţi sau cu majoritate din numărul parlamentarilor în funcţie. CCR a mai precizat în alte cazuri că e nevoie de totalitatea parlamentarilor doar când e vorba de Regulamentul celor două Camere sau alte cazuri speciale. Pentru acest caz nu este nevoie de majoritatea tuturor senatorilor, ci doar a celor prezenţi, ceea ce a fost în şedinţa respectivă", a explicat Atanasiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit art. 76 din Constituţie, legile organice şi hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere. Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră. Art. 24, alin. (3) şi (4) din Statutul deputaţilor şi senatorilor, stipulează că: (3) Cererea ministrului justiţiei, însoţită de raportul Comisiei juridice, se supune spre dezbatere şi adoptare plenului Camerei din care face parte deputatul sau senatorul, în termen de 5 zile de la depunerea raportului, iar (4) Camera hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţi membrilor săi.

Senatorii au respins miercuri solicitarea privind reţinerea şi arestarea preventivă a social-democratului Dan Şova, acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupţie la companiile energetice Turceni şi Rovinari. Din totalul de 151 de voturi exprimate, 79 de voturi au fost în favoarea solicitării, iar 67 împotrivă. Cinci voturi au fost anulate.