Studenţii au manifestat marţi, 25 octombrie, în mai multe universităţi în Iran, unde tensiunile rămân ridicate în ajunul ceremoniilor aşteptate în a 40-a zi după moartea tinerei kurde iraniene Mahsa Amini, care marchează în mod tradiţional sfârşitul doliului în această ţară.
"Studenţii sunt gata să moară, dar nu să trăiască în umilinţă, au scandat manifestanţii la universitatea Shahid Chamran la Ahvaz, în sud-vestul Iranului, potrivit unui video difuzat online şi verificat de AFP.
Femei tinere şi eleve, multe cu capul descoperit, s-au aflat în avangarda contestaţiei declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini pe 16 septembrie. Această iraniană de 22 de ani a murit la trei zile după ce a fost arestată la Teheran de poliţia moravurilor, care îi reproşa că a încălcat codul vestimentar strict al Republicii islamice, care impune în special purtarea vălului de către femei.
Reprimarea protestelor a făcut cel puţin 141 de morţi, printre care copii, potrivit unui nou bilanţ prezentat marţi de Iran Human Rights (IHR), un ONG cu sediul la Oslo.
Pe de altă parte, oraşul Zahedan, din provincia Sistan-Baluchestan (sud-estul ţării), una din cele mai sărace din Iran, a fost afectată de mai multe zile de violenţe declanşate pe 30 septembrie, la manifestaţiile împotriva violării unei tinere, viol imputat unui poliţist, care au făcut cel puţin 93 de morţi, potrivit IHR.
Marţi, doi membri ai Gardienilor revoluţiei, armata ideologică a Iranului, au fost ucişi prin împuşcare de necunoscuţi la Zahedan, potrivit agenţiei de presă Tasnim. Aceste decese ridică la opt numărul membrilor forţelor de ordine ucişi în Sistan-Baluchestan.
Familia Mahsei Amini, ameninţată
Noi manifestaţii au avut loc marţi în mai multe oraşe iraniene pentru a denunţa represiunea exercitată de forţele de securitate, acuzate că în ajun au bătut eleve.
Imagini difuzate pe reţelele de socializare arată studenţi care manifestează la Teheran, în special la universitatea Beheshti şi la universitatea tehnologică Khaje Nasir Toosi.
În imagini publicate marţi de ONG-ul Hengaw, patrule ale forţelor de ordine sunt desfăşurate pe drumurile ducând spre Saqqez în Kurdistan.
Potrivit aceleiaşi surse, două figuri cunoscute ale fotbalului iranian, legendarul golgheter Ali Daei şi portarul Hamed Lak, care sunt în prezent în oraş, "doresc să fie prezenţi în a 40-a zi de doliu" după moartea Mahsei Amini. Această zi, care este miercurea asta, marchează sfârşitul perioadei tradiţionale de doliu în Iran.
Potrivit unor militanţi, forţele de securitate i-au avertizat pe părinţii tinerei împotriva organizării oricărei ceremonii de comemorare, în special la mormântul ei din Kurdistan, de unde era originară, mergând până la a ameninţa "viaţa fiului lor".
Agenţia de presă oficială Irna a publicat marţi seara un comunicat citând familia Mahsei Amini care afirma: "Ţinând cont de împrejurări şi pentru a evita orice problemă nefericită, nu va exista o ceremonie care să marcheze a 40-a zi (după moartea) preaiubitei noastre".
O declaraţie făcută sub presiune, potrivit militanţilor pentru drepturile omului care se aşteaptă miercuri la omagii la mormântul tinerei.
Studente „bătute”
Luni, circulau online videouri arătând forţele de securitate reprimând violent o adunare de tinere iraniene în afara unei şcoli pentru fete din Teheran. "Studentele şcolii Shahid Sadr de la Teheran au fost atacate, percheziţionate şi bătute", a relatat media online 1500tasvir.
Cel puţin o studentă de 16 ani, Sana Soleimani, a fost spitalizată, potrivit acestui media care relatează despre încălcări ale drepturilor omului imputate forţelor de securitate. "Părinţii au manifestat mai târziu în faţa şcolii. Forţele de securitate au atacat cartierul şi au tras asupra caselor riverane", a adăugat 1500tasvir.
Potrivit ministerului Educaţiei, a izbucnit un diferend între elevi, părinţii lor şi personalul şcolii după ce directorul i-a somat să-şi depună telefoanele mobile pentru a le controla. "Negăm ferm moartea unei studente în aceste înfruntări", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului citat de agenţia de presă Irna.
„Moarte dictatorului”
Luni seara, manifestanţi au ieşit în stradă în cartierul Salsabil unde au avut loc aceste incidente, dând foc la pubele, potrivit unor videouri pe care AFP nu a reuşit să le autentifice. "Moarte dictatorului", "Moarte Gardienilor revoluţiei", strigau femeile care manifestau în staţiile de metrou din Teheran, potrivit videourilor postate pe Twitter.
Tot în capitală, studenţi l-au huiduit pe purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadori Jahromi, când rostea un discurs la universitatea Khaje Nasir, într-un video publicat de media reformatoare Hammihan.
Autoritatea judiciară a contabilizat peste 300 de manifestanţi inculpaţi la Teheran de la începutul contestării şi patru au fost acuzaţi de o infracţiune pasibilă de pedeapsa cu moartea.
Media de stat au anunţat de altfel marţi că peste 210 manifestanţi au fost inculpaţi în Kurdistan (vestul ţării), la Qazvin şi Ispahan (centru), acuzaţi de "atentat la securitate", de "propagandă" şi de "agresiune contra forţelor de ordine". Şi 105 persoane au fost inculpate în provincia Khuzestan, în sud-vestul Iranului, potrivit agenţiei Irna, care citează autoritatea judiciară locală, notează france24.com.
(Traducere Rador)