Tensiunile dintre Rusia și Occident cresc. Ucraina solicită o reuniune de urgență a Consiliul de Securitate ONU

Turcia este un mediator important între Ucraina și Rusia Sursa: Sjankauskas | Dreamstime.com

Ucraina se simte din ce în ce mai amenințată de acțiunile Rusiei, așa că solicită de urgență o reuniune a Consiliul de Securitate ONU. Solicitarea a venit din partea președintelui ucrainian Volodimir Zelenski, care cere consultări cu privire la un articol din Memorandumului de la Budapesta.

Anunțul cu privire la reuniunea urgentă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite a fost făcut public de către ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba. Oficialul susține că președintele Volodimir Zelenski a cerut consultări cu privire la un acord încheiat în 1994, care garantează integritatea teritorială a Ucrainei.

"La cererea preşedintelui Volodimir Zelenski, cer oficial consultări imediate ale membrilor Consiliului de Securitate ONU în virtutea Articolului 6 al Memorandumului de la Budapesta", a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

Memorandumului de la Budapesta este un acord internațional semnat pe 5 decembrie 1994 între Ucraina, SUA, Marea Britanie și Rusia. Acesta face referire la dezarmarea nucleară a Ucrainei și oferă garanții de securitate a independenței sale. Prin acest tratat, statele membre sunt obligate să susțină Ucraina  și să găsească soluții în cazul unui conflict. Astăzi, memorandumul nu are valoare legală în absența unui mandat ONU.

Putin nu vrea pre curând o întâlnirea cu Biden

Tensiunile provocate de Rusia la frontiera cu Ucraina țin Occidentul în alertă. În cadrul unei declarații susținute de Vladimir Putin, președintele rus susține că va decide dacă recunoaște sau nu independența regiunilor separatiste ucrainene Lugansk și Doneţk.

"Dragi colegi, am auzit opiniile dumneavoastră. Decizia va fi luată astăzi. Vreau să vă mulţumesc pentru participarea la această reuniune", a declarat Vladimir Putin, potrivit agenţiei RIA Novosti, după şedinţa Consiliului pentru Securitate Naţională.

Recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Doneţk și Lugansk riscă să genereze întreruperea dialogului Rusiei cu Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană. Vladimir Putin susține în continuare că nu dorește să atace Ucraina, însă precizează faptul că are nevoie de garanții de la SUA și NATO.

„De aceea ne-am intensificat eforturile de discuții cu NATO și SUA, pentru ca acestea să fie de acord cu garanțiile de securitate de care avem nevoi. Nu vrem confruntare, dar avem nevoie de garanții”, a spus Vladimir Putin.

În contextul tensiunilor dintre Rusia și Occident, președintele american Joe Biden a vrut să poarte noi discuții cu omologul său rus. Reprezentanții liderului de la Kremlin susțin că este „prematur” să se vorbească despre un summit între cei doi preşedinţi.

„Există o înţelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel de miniştri (de externe). A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului.