Moscova aplică principiul „divide et impera”. Tensiuni militare între SUA şi China

China a convocat ambasadorul SUA la Beijing și a amânat discuțiile militare comune în semn de protest împotriva deciziei Washingtonului de a sancționa o agenție militară chineză pentru achiziţionarea de avioane de luptă rusești și sisteme de rachete. Este vorba despre 10 aeronave SU-35 şi echipamente legate de sistemele de rachete aer-sol S-400.

Ministrul adjunct de Externe chinez, Zheng Zeguang, l-a convocat pe ambasadorul Terry Branstad să dea explicaţii, transmite Reuters. Ministerul Apărării din China a declarat că îl va rechema pe șeful Marinei militare, Shen Jinlong, dintr-o vizită în Statele Unite și va amâna discuțiile planificate la Beijing între oficialii militari chinezi și americani, planificate pentru săptămâna viitoare.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Wu Qian, a declarat că decizia Chinei de a cumpăra avioane de luptă și sisteme de rachete din Rusia a fost un act normal de cooperare între două țări suverane, iar Statele Unite „nu au dreptul să intervină”.

Beijingul a făcut apel vineri la SUA să retragă aceste sancţiuni, pentru că în caz contrar vor trebui „să-şi asume consecinţele”. „Acest gest al SUA încalcă grav principiile fundamentale ale relaţiilor internaţionale şi afectează serios relaţiile dintre ţările noastre şi armatele lor”, a declarat Geng Shuang, un alt purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.

În acelaşi timp, Moscova, ale cărei relaţii cu Washingtonul sunt la cel mai scăzut nivel pe fondul unei crize diplomatice majore, a acuzat Washingtonul că ameninţă „stabilitatea mondială”. Joi, preşedintele american Donald Trump a emis şi un ordin prezidenţial care facilitează implementarea sancţiunilor. Sub rezerva anonimatului, un oficial din administraţia SUA a declarat presei că sancţiunile anunţate joi vizează Rusia, nu China, deşi între Washington şi Beijing are loc un conflict comercial tot mai intens.

 

Pe lista neagră a Departamentului Trezoreriei

SUA au impus sancţiuni împotriva Departamentului de Dezvoltare a Echipamentelor (EDD), agenţia militară chineză care supervizează tehnologia de apărare. Motivul este achiziţionarea unor avioane de luptă şi sisteme de rachete din Rusia, cu încălcarea sancţiunilor americane împotriva Moscovei după presupusul amestec în alegerile din SUA, din 2016. Departamentul de Stat de la Washington a anunţat că sancţiunile împotriva EDD intră în vigoare imediat şi îl vizează şi pe directorul agenţiei, Li Shangfu. Acestora li se interzice solicitarea de licenţe de export americane şi participarea la sistemul financiar al SUA, iar cetăţenilor americani li se interzic orice afaceri cu firma şi şeful acesteia, care figurează şi pe lista neagră a Departamentului Trezoreriei.