Tensiunile dintre Marea Britanie și Franța cresc din cauza numărului tot mai mare de imigranți ilegali care traversează Canalul Mânecii.
Londra cere Guvernului Franței să facă mai mult pentru a-i opri pe cei care traversează Canalul Mânecii. Premier britanicul Boris Johnson a condamnat noul val de migrație, afirmând că este stupid, și periculos, și criminal. Fără îndoială că ar fi util dacă am putea colabora cu prietenii noștri francezi pentru a-i opri pe migranţi să traverseze canalul - a mai spus Boris Johnson, în opinia căruia trebuie revizuit și cadrul legal pentru imigranți, pentru "este foarte, foarte greu să fie trimiși înapoi după ce sosesc, chiar și în condiții evident ilegale". Joia trecută s-a înregistrat un nou record, cel puțin 235 de migranţi au ajuns în Regatul Unit, cu 17 ambarcațiuni mici, iar în weekend au avut loc și alte traversări ilegale. Anul acesta au trecut din Franța în Regatul Unit peste patru mii de migranți.
Unii membri ai guvernului de la Londra au sugerat desfășurarea Marinei Militare pentru a opri acest flux.
De cealaltă parte a canalului, în portul Calais, deputatul francez Pierre-Henri Dumont a pus la îndoială această posibilitate și a declarat pentru BBC că autoritățile din Franța încearcă deja prin toate mijloacele să-i intercepteze pe imigranți înainte de traversare. Imigranţii sunt de regulă din Orientul Mijlociu și Africa. Ei intră ilegale în Europa cu intenția de a traversa continentul şi a ajunge în cele din urmă în Marea Britanie, unde cer azil politic. Cei mai mulți încearcă să pătrundă în Marea Britanie prin Canalul Mânecii, strâmtoarea care leagă nordul Franței de sudul Angliei. Distanța este de 34 de km și într-o zi senină cele două țărmurit se văd cu claritate.
Imigranții plătesc până la 3.000 de lire sterline traficanților pentru a le face rost de o barcă pneumatică cu motor.
Potrivit dreptului internațional, odată aflați aici autoritățile britanice sunt obligate să-i salveze și să-i aducă la țărm. Din acel moment, imigranții pot aplica pentru azil politic, primi asistență și ajutoare din partea autorităților. De la începutul acestui an, peste 4.000 de imigranți ilegali au reușit să traverseze Canalul Mânecii și să ajungă în Anglia. Brexit pare să fie unul din motivele acestui influx. Imigranții profită de vremea bună din aceste zile pentru a ajunge în Marea Britanie înainte ca noile reguli privind imigrația să intre în vigoare la 1 ianuarie. Doar săptămâna trecută au ajuns ilegale în Marea Britanie 700 de imigranți în acest fel. BBC a surprins sâmbătă dimineaţă un grup de imigranți în apropiere de Calais, printre care se aflau copiii și o femeie însărcinată încercând să urce în barca şi să traverseze Canalul Mânecii. La un moment dat motorul bărcii s-a oprit. În cele din urmă traficanții au reușit să repornească barca, iar imigranții și-au început călătoria, notează agenția Rador.