LE POINT (Franţa). Palatul Elysee denunţă ingerința "inacceptabilă" și asigură că "Franța nu o poate accepta", denunțând în special instrumentalizarea NATO.
Tensiunile continuă să crească în jurul problemei libiene. Franța a reacţionat, duminică, denunțând acțiunile regimului Recep Tayyip Erdogan în regiune. Parisul, care, de luni de zile, şi-a înmulțit acuzațiile împotriva ambițiilor regionale turcești, este iritat de o "politică din ce în ce mai agresivă și afirmată a Turciei, cu șapte nave turce poziționate în largul Libiei și o încălcare a embargoului asupra armelor". "Turcii se comportă într-un mod inacceptabil, instrumentalizând NATO, iar Franța nu poate accepta", a adăugat președinția franceză.
Emmanuel Macron a discutat deja despre această chestiune cu președintele american, Donald Trump, și "în săptămânile următoare vor avea loc discuții pe această temă cu partenerii NATO angajați la fața locului", adaugă Elysee. Președintele francez a regretat deja tăcerea NATO, din care face parte Turcia, față de ofensivele militare turcești împotriva milițiilor kurde din Siria, aliatele Occidentului în lupta împotriva terorismului din Siria. Macron afirmase, în luna noiembrie a anului trecut, că NATO este în stare de "moarte cerebrală".
Vineri, Uniunea Europeană a cerut sprijinul NATO pentru a o ajuta la aplicarea embargoului asupra armelor în Libia, după ce armata turcă a fost împiedicată să inspecteze o navă suspectă. În timp ce zăcămintele de gaz offshore din regiune alimentează invidia, Turcia sprijină guvernul Uniunii Libiene (GNA) condus de Fayez el-Sarraj, recunoscut de Națiunile Unite, în Libia. Cu sprijinul său, GNA a provocat înfrângeri dure forțelor mareșalului Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei, susținut de Egipt, Emiratele Arabe Unite și Rusia.
În noiembrie 2019, Turcia a semnat un acord controversat cu autoritățile libiene pentru a căuta petrol în estul Mediteranei. La fel ca multe țări riverane, Grecia a denunțat acordul turco-libian, care extinde considerabil platoul continental al Turciei. De asemenea, Ankara a efectuat recent foraje exploratorii în apropiere de Cipru, provocând protestele țărilor vecine, Cipru, Grecia, Egipt, precum și ale Uniunii Europene, care a amenințat Turcia cu sancțiuni.