Tensiuni în povestea de dragoste dintre Berlin și Ankara
- Simona Stupar
- 9 martie 2017, 00:00
Relațiile s-au deteriorat între Turcia și Germania, după puciul eșuat din iulie 2016, și după ce Berlinul a criticat măsurile luate de Recep Erdogan, prin care aproape 100.00 de oameni au fost demiși sau arestați
Turcia este nemulțumită de lipsa sprijinului din partea Germaniei în privința cererilor de extrădare a unor persoane pe care le suspectează de legături cu tentativa de lovitură de stat. Ministrul turc de Externe se află într-o vizită privată în Hamburg, discutând, printre altele, despre soarta jurnalistului turco-german Deniz Yucel, care lucrează pentru publicația Die Welt, și care a fost reținut în Turcia pentru „propagandă teroristă”. Mevlut Cavușoglu a fost de acord să i se permită consulului germn să-l viziteze pe reporterul arestat.
FOTO: Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, și cancelarul Angela Merkel FOTO: AGERPRES
Turcii sunt nemulțumiți și de faptul că Germania găzduiește rebeli ai PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), pe care Ankara îi consideră teroriști.
Comparații cu Germania nazistă
Astfel de tensiuni sunt importante, pentru că cele două state aveau relații foarte bune - în Germania trăiește o importantă minoritate turcă, de circa 3 milioane de oameni (după ce au fost primiți muncitori turci prin programul Gastarbeiter, în anii 1960-1970).
În ultima vreme, declarațiile au fost dure de ambele părți. Pentru că nu li s-a permis liderilor turci să organizeze mitinguri electorale în Germania, pentru referendumul de schimbare a Constituției din 16 aprilie, autoritățile germane au fost comparate cu cele din timpul nazismului.
„Comparațiile cu Germania nazistă sunt linii care nu ar trebui trecute”, a spus ministrul neamț de Externe, Sigmar Gabriel, înaintea întrevederii cu omologul turc.
Dar apoi a adăugat că el dorește ca relațiile să redevină „prietenoase”.
Și cancelarul german, Angela Merkel, a condamnat declarațiile referitoare la nazism ca fiind „inacceptabile”. Iar ministrul de Externe a completat: „Partea turcă a spus că vrea să fie tratată egal, cu respect, dar cred că ambele părți au o responsabilitate și există linii care nu pot fi trecute, iar comparația cu Germania nazistă este una dintre ele”.
Autoritățile germane nu au permis organizarea unor manifestații electorale la Gaggenau, Koln și Frechen.
Lecții de democrație
Președintele Recep Erdogan a declarat imediat că gestul este „anti-democratic”, dar replica nemților a fost că deciziile aparțin consiliilor locale și sunt luate din motive de securitate.
Marți seara, Cavusoglu a acuzat Germania că face presiuni sistematice asupra turcilor din această țară și că nu ar trebui ca Germania „să dea lecții de democrație și drepturile omului” Turciei.