Iranul a lansat o serie de rachete balistice, între care unele capabile să lovească Israelul, cu ocazia unor exerciţii militare simulând atacarea unei "baze străine" în regiune, a anunţat astăzi presa iraniană. Pentru a preîntâmpina orice agresiune din partea Iranului, SUA au relocat în regiune noi unităţi de luptă şi îşi consolidează cooperarea militară cu ţările din Golful Persic.
"Rachete Shahab 1, 2 şi 3, Qiam, Fateh şi Tondar au fost lansate în cadrul manevrelor "Profet 7"", a anunţat canalul de televiziune Al Alam.
Shahab 3, cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, este una dintre rachetele balistice din panoplia iraniană care pot atinge Israelul sau bazele americane din Orientul Mijlociu. Celelalte rachete utilizate în cadrul acestui exerciţiu au raze de acţiune variind între 200 şi 750 de kilometri.
Aceste manevre cu durata de trei zile, desfăşurate de Gardienii Revoluţiei, unitate de elită a regimului de la Teheran, au scopul de a "trimite un mesaj naţiunilor aventuroase" care ar fi tentate să atace Iranul, potrivit generalului iranian Amir Ali Hajizadeh, citat de AFP.
Organizate cu începere de luni în Dasht-e-Kavir, deşert din centrul Iranului, unde a fost construită "o replică a unei baze aeriene" aparţinând unei "forţe străine de regiune", ele au menirea de a permite să se verifice precizia şi eficienţa tirurilor acestor rachete, a precizat Teheranul.
Rachetele vizând baza au fost lansate "cu 100% succes" dinspre mai multe regiuni ale ţării, a afirmat generalul Hossein Salami, numărul 2 al Gardienilor Revoluţiei, citat de agenţia Fars, adaugă agenţia franceză, preluată de Agerpres.
Acest exerciţiu dovedeşte "hotărârea, voinţa şi capacitatea poporului iranian de a-şi apăra interesele naţionale", a mai spus generalul iranian.
Această demonstraţie de forţă survine în contextul unei noi întâlniri la nivel de experţi, care va reuni marţi la Istanbul emisari iranieni şi ai G5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie plus Germania).
Liderii iranieni ameninţă cu regularitate că vor lovi nu numai Israelul, ci şi bazele americane din Golf şi din Orientul Mijlociu în cazul în care Iranul va fi atacat. Potrivit unor experţi occidentali, Iranul ar dispune de cel puţin câteva zeci de rachete balistice Shahab 3 şi Sejil 2, care pot lovi Israelul sau obiective americane. Războiul rămâne o ipoteză de lucru
Între timp, Statele Unite au relocat în secret mai multe contingente militare în Golful Persic pentru a împiedica orice tentativă a Iranului de a bloca transporturile de petrol care tranzitează Strâmtoarea Hormuz, mai ales după înăsprirea sancţiunilor care vizează exporturile de ţiţei iranian. Principala măsură a fost suplimentarea avioanelor de vânătoare capabile să lovească ţinte orunde pe teritoriul Republicii Islamice şi a navelor militare de deminare.
"Atunci când preşedintele spune că, dincolo de negocieri, orice altă variantă rămâne deschisă, el vorbeşte foarte serios", a avertizat un oficial american de rang înalt, citat de ziarul New York Times.
Ieri, Teheranul a anunţat că ia în calcul adoptarea unui pachet de legi care să permită armatei iraniene să blocheze Strâmtoarea Hormuz şi să perturbe transporturile de petrol către ţările care au renunţat, la presiunile SUA, să mai importe ţiţei iranian. În anii '80, în timpul conflictului cu Irakul, Republica Islamică a atacat numeroase petroliere irakiene cu intenţia de a produce pagube uriaşe economiei ţării rivale. Mai multe sectoare maritime din Golful Persic au fost, de asemenea, minate.
În septembrie, SUA şi 19 ţări, în majoritare state arabe, vor organiza un amplu exerciţiu de deminare. În paralel, ţările din Golful Persic, printre care Arabia Saudită, Qatar, Kuweit, Bahrain şi Oman, au demaeat programe de înarmare, achiziţionând în special sisteme americane antirachetă.