Armata rusă a somat aseară trupele ucrainene să se retragă din toate bazele din peninsulă ori riscă un atac coordonat asupra lor.
Moscova vrea să dea lovitura decisivă trupelor ucrainene din Crimeea care refuză să se predea sau să treacă de partea sa. Aseară, armata rusă a dat forţelor ucrainene un ultimatum, care urma să expire în această dimineaţă, pentru retragerea din toate bazele din peninsula din sudul Ucrainei, în caz contrar riscând un atac militar de anvergură. Ultimatumul, neconfirmat de Moscova, ar fi fost dat de Aleksandr Vitko, comandantul flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată la Sevastopol, în Crimeea, potrivit unor surse din administraţia interimară de la Kiev. Mai multe obiective strategice din peninsulă, între care baze militare, aeroporturi şi clădiri guvernamentale au fost ocupate sau încercuite de persoane înarmate, a căror uniforme nu au niciun însemn de identificare, dar pe care observatorii îi asimilează soldaţilor ruşi. Câteva unităţi rămân însă sub controlul forţelor ucrainene loiale noului guvern pro-european.
- FLOTA RUSĂ dă un ULTIMATUM militarilor ucraineni să se retragă din CRIMEEA, altfel mâine începe ATACUL
Desant diplomatic
În pofida opţiunilor restrânse pe care le au la dispoziţie, ţările occidentale vor să dea o replică fermă Rusiei după invadarea Crimeei. Cel puţin la nivel declarativ, Vestul a făcut front comun şi dă de înţeles că Moscova va plăti pentru agresiunea armată din sudul Ucrainei. "Ceea ce se întâmplă acum în Crimeea este clar o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Vom lua măsuri decisive pentru a opri aşa ceva. Comunitatea internaţională nu va abandona Ucraina", a declarat William Hague, ministrul britanic de Externe, aflat ieri la Kiev. Astăzi urmează să sosească în capitala ucraineană şi John Kerry, secretarul american de Stat, cel care coordonează întreaga contraofensivă diplomatică a Occidentului. Prin el, Statele Unite au dat Moscovei cel mai dur avertisment - Rusia ar putea fi exclusă din G8, clubul select al marilor puteri. Vizita lui Kerry este precedată de cea a numărului doi al ONU, Jan Eliasson. O agresiune în stil sovietic, a reacţionat dur şi diplomaţia canadiană care a avertizat ieri Rusia cu sancţiuni.
Putin vrea dialog
SUA au anunţat că au cerut trimiterea imediată în Ucraina a unei misiuni de observatori ai OSCE, poziţie susţinută şi de NATO. După reuniunea de urgenţă a Consiliului Atlanticului de Nord de duminică, urmată de o condamnare fermă a invaziei ruse din Crimeea, ieri s-au întâlnit şi miniştrii de Externe ai ţărilor UE. Un summit extraordinar dedicat Ucrainei ar putea fi organizat la Bruxelles pentru o reacţie coordonată a ţărilor UE, a anunţat ieri Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European. Presat de cancelarul german Angela Merkel, preşedintele rus Vladimir Putin a acceptat ieri crearea unui grup de contact pentru "un dialog politic" pe tema situaţiei din Ucraina. Ieri, americanii au trecut şi la fapte: au blocat accesul pe teritoriul ţării unor oficiali ai unei agenţii guvernamentale ruse.
- Ministrul canadian de Externe: Intervenţia rusă în Ucraina este "o agresiune în stil sovietic"
Lecţie pentru Republica Moldova Republica Moldova are multe de învăţat din criza ucraineană, a comentat Dan Dungaciu, analist de politică externă. "Lecţia principală pentru toate statele Parteneriatului Estic este că, dacă nu eşti membru al unei alianţe de securitate, precum NATO, ţi se poate întâmpla orice şi oricând. Iluzia neutralităţii sau jocul "inteligent" la două capete - şi cu Estul şi cu Vestul – sunt iluzii naive şi primejdioase pe care, nu odată, le-au practicat şi Kievul, dar şi Chişinăul. Cât priveşte R. Moldova, este clar că va trebui să îşi gândească, cel puţin implicit, viitorul european fără Transnistria, pentru că e greu de imaginat că trupele ruseşti se vor (mai) retrage vreodată de acolo, iar o soluţionare a conflictului s-ar putea produce în interesul R. Moldova. În plus, puterea de negociere sau de ripostă a Chişinăului este incomparabil mai mică decât cea a Kievului", a declarat acesta pentru EVZ. Evenimentele se precipită ● Premierul din Crimeea a făcut apel, sâmbătă 1 martie, la Vladimir Putin să-i acorde asistenţă ● Parlamentul Rusiei aprobă, în unanimitate, folosirea forţei militare în Ucraina ● Preşedintele interimar al Ucrainei declară că armata este în stare de alertă ● Polonia cere convocarea de urgenţă a NATO ● Ambasadorul ucrainean la ONU declară că circa 15.000 de militari sunt în Crimeea ● Barack Obama şi Vladimir Putin discută la telefon 90 de minute. Rusia încălcă legea internaţională dacă intră în Ucraina, spune Obama ● Preşedintele Traian Băsescu spune că România consideră că prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei, fara acordul acesteia, în afara acordurilor bilaterale, poate fi considerată "o agresiune la adresa Ucrainei"
- Vladimir Putin a avut o convorbire la telefon cu Barack Obama: Îmi rezerv dreptul să apăr interesele Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei | VIDEO
Istoria zbuciumată a peninsulei rusofone din Ucraina
Republica Autonomă Sovietică Socialistă Crimeea s-a înfiinţat în 18 octombrie 1921, ca parte a Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse. Tătarii constituiau atunci 25% din populaţie.
În Al Doilea Război Mondial trupele germane, ajutate de cele româneşti, au ocupat Crimeea, iar autorităţile sovietice au deportat, în 1944, întreaga populaţie tătară în Asia Centrală, pentru că ar fi colaborat cu ocupanţii fascişti. În 30 iunie 1945, republica a fost transformată într-o simplă regiune a Rusiei.
Până în 1954, când a fost transferată la Republica Sovietică Socialistă Ucraineană, printr-un decret al Sovietului Suprem al URSS, fără a fi consultată populaţia locală, un "cadou" făcut de liderul comunist Nikita Hruşciov, ucrainean de origine, pentru aderarea Ucrainei la URSS.
Aflată la mare distanţă de Kiev (circa 1.000 de km), locuită în majoritate absolută de ruşi (60%), Peninsula Crimeea este populată şi de ucraineni 24,32%, tătari crimeeni 12,03%, 1,44% bieloruşi, 0,43% armeni, 0,22% evrei, 0,15% greci şi alţii.
Limba rusă este limbă maternă pentru 77% din populaţie, 11,4% au limba maternă tătară crimeeană şi 10,1% limba ucraineană.
Putin apără populaţia rusă
Vladimir Putin a declarat când Parlamentul de la Moscova a aprobat, sâmbătă, trimiterea de trupe în Crimeea, că este vorba despre o "situaţie extraordinară din Ucraina şi ameninţarea la adresa vieţilor cetăţenilor ruşi".
Crimeea este o republică autonomă, parte a Ucrainei. Peninsula are 26,081 km² şi o populaţie estimată, în 2014, la 1 967 200 locuitori.
Guvernul Republicii Crimeea a fost înfiinţat în 5 mai 1992 şi tot de atunci datează şi Constituţia ţării. În 24 august 2009 au avut loc proteste anti-ucrainiene în Crimeea, în special din partea etnicilor ruşi care sperau că Moscova va negocia cu Crimeea, la fel cum a negociat cu Oseţia de Sud şi Abhazia. În 2010, Parlamentul dela Kiev a extins staţionarea navelor ruse în Crimeea până în 2042. (Simona Mătieş)
Violenţa ultranaţionaliştilor ucraineni ameninţă viaţa şi interesele ruşilor (Serghei Lavrov)
- „Vladimir Putin acționează ca Adolf Hitler în anii '30”
Lupii lui Putin în Crimeea
Invazia rusă din Crimeea nu implică doar trupe armate, ci şi bande de motociclişti, precum cea sugestiv intitulată "Lupii nopţii". Membrii acesteia, fideli preşedintelui rus Vladimir Putin, au blocat cu motocicletele mai multe şosele care duc spre oraşul Sevastopol. În imagine, Vladimir Putin primeşte cadou o geacă de la liderul bandei, Aleksandr Zaldostanov, în timpul unei întâlniri din 2012.
- "Lupii nopţii", armata de motociclişti a lui Putin merge în Crimeea | GALERIE FOTO
CITIŢI ŞI:
- Război la graniţa României? NATO s-a reunit de urgenţă din cauza crizei Crimeii. Rusia nu ameninţă militar România
- Război la graniţa României? Armata ucraineană este pregătită de un conflict armat cu Rusia
- Barack Obama i-a garantat Poloniei securitatea în contextul crizei ucrainene
- ANALIZĂ. SUA și UE au opțiuni limitate pentru a răspunde ofensivei armate ruse din Ucraina
- New York Times: Rusia pare pregătită să-și asume riscurile unei intervenții militare în Ucraina
- CRIZA DIN UCRAINA. Tratatul care ar putea obliga SUA și Marea Britanie să intre în RĂZBOI cu Rusia
- GAZPROM ameninţă că lasă UCRAINA fără GAZE
- Crimeea Ucrainei trăiește în umbra Rusiei : 5 lucruri bine de ştiut