Tensiuni globale cresc. Coreea de Nord, aproape de finalizarea armelor nucleare

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Coreea de Nord va avea în curând arme nucleare care ar putea distruge bazele militare americane din regiune, a avertizat Coreea de Sud.

Coreea de Nord este în „etapele finale” ale dezvoltării armelor nucleare tactice pentru utilizare pe câmpul de luptă.

Amenințarea regimului Kim Jong-un

Ministrul sud-coreean al apărării, Shin Won-sik, a confirmat ultima amenințare din partea regimului lui Kim Jong-un în timpul unui interviu acordat presei japoneze. El a avertizat cu privire la „dezvoltarea accelerată” a armelor nucleare nord-coreene.

Ministrul sud-coreean a numit bazele militare americane din Japonia drept cele mai probabile ținte ale acestor arme, într-un atac care ar declanșa aproape sigur un război mondial. În prezent, aproximativ 54 000 de militari americani sunt staționați în Japonia. De asemenea, 28 500 de membri ai serviciilor sunt desfășurați în Coreea de Sud.

Dl Shin a declarat: „Deși nicio desfășurare nu a fost confirmată, se crede că dezvoltarea este în stadiul final. Aria de acțiune a acestor arme include bazele militare americane din Japonia. Astfel, există posibilitatea ca Coreea de Nord să încerce să utilizeze arme nucleare în cazul unei situații neprevăzute.”

De asemenea, cooperarea dintre Coreea de Sud, Japonia și SUA este necesară pentru a contracara amenințările reprezentate de Phenian.

Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm estimează că Phenian deține 50 de arme nucleare. În plus, statul ar putea avea suficient material pentru a produce încă 90. În urmă cu doi ani, Coreea de Nord a adoptat o lege care face „ireversibil” statutul său de țară înarmată nuclear.

Armele nucleare tactice

Armele nucleare tactice au o rază de acțiune mai scurtă și un randament mai scăzut. Ele pot fi utilizate pentru atacarea trupelor pe câmpul de luptă. Acestea contrastează cu cele strategice, cum ar fi rachetele balistice nucleare care au o rază de acțiune intercontinentală.

Arme nucleare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Vladimir Putin și aliații săi au amenințat deseori că vor folosi arme nucleare tactice în războiul lor cu Ucraina.

În iunie, Rusia și Coreea de Nord au semnat un pact militar. Astfel, cele două țări își promit asistență militară reciprocă în cazul în care una dintre ele ar fi atacată.

Între timp, Marea Britanie, SUA și Coreea de Sud au avertizat că hackerii nord-coreeni încearcă să fure secrete nucleare și militare de la guverne și companii private din întreaga lume.

Hackerii - cunoscuți sub numele de Andariel și Onyx Sleet - vizează entități din domeniul apărării, aerospațial, nuclear și ingineresc pentru a obține informații clasificate.

Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Regatul Unit a emis avertismentul împreună cu FBI din SUA și serviciul național de informații din Coreea de Sud.

Secretele de stat furate sunt menite să stimuleze programele și ambițiile militare și nucleare ale Pyongyangului.

Grupul a piratat informații privind prelucrarea uraniului, tancurile, submarinele și torpilele. Acesta a vizat Regatul Unit, SUA, Coreea de Sud, Japonia și India.

Nord-coreenii căutau, de asemenea, informații despre mașini robotizate, arme mecanice și componente de imprimare 3D.

De atunci, guvernul SUA a oferit o recompensă de până la 10 milioane de dolari (7,7 milioane de lire sterline) oricărei persoane care deține informații care îl ajută să găsească membrii grupurilor cibernetice care vizează țara în numele unor guverne străine, potrivit Express.UK