Tensiuni diplomatice între Ucraina și SUA după criticile lui Zelenski la adresa liderilor NATO

Volodimir Zelenski. Sursa foto: administratia-prezidentiala

Mesajul aspru postat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter, în care îi critica pe liderii NATO pentru abordarea lentă în privința aderării țării sale la Alianța Nord-Atlantică, a provocat o reacție de indignare la Casa Albă.

Conform informațiilor furnizate de șase surse apropiate subiectului, oficialii americani implicați în procesul de aderare au luat în considerare posibilitatea de a reduce și mai mult „invitația” de aderare la NATO, oferită Kievului.

Ieșirile necontrolate ale lui Zelenski au reușit să enerveze Occidentul

În cele din urmă, Statele Unite și aliații lor au decis să păstreze limbajul inițial al declarației, care a fost prezentată marți în cadrul reuniunii NATO de la Vilnius, Lituania. Declarația nu conține o mențiune specifică referitoare la un termen-limită pentru aderarea Ucrainei la NATO.

 Cu toate acestea, documentul reprezintă rezultatul unor eforturi susținute depuse de Administrația Biden și de lideri europeni în vederea oferirii unor oferte mai concrete și mai bine definite Ucrainei, în contextul invaziei Rusiei.

Această situație evidențiază nemulțumirea generată în cadrul NATO de presiunile exercitate de Zelenski în decursul săptămânii, chiar și susținătorii săi cei mai devotați întrebându-se dacă astfel de declarații necontrolate servesc intereselor Ucrainei.

Cu toate că mulți oficiali s-au simțit iritați de mesajul postat pe Twitter, s-a înțeles că Volodimir Zelenski trebuie să demonstreze că va face tot posibilul pentru a obține avantaje maxime pentru poporul său.

Mesajul lui Zelenski a fost transmis în momentul în care liderii NATO se adunau pentru a participa la reuniunea de două zile și a calificat textul proiectului existent la acea vreme drept „fără precedent și absurd”.

SUA, deranjată de comentariile președintelui Ucrainean

Un oficial american, care este familiarizat cu negocierile, a recunoscut că a existat o discuție cu privire la modificarea declarației, menționând că Administrația Biden a fost sensibilă la temerile exprimate de Zelenski și a sperat că acestea vor fi luate în considerare.

Cu toate acestea, alți trei politicieni, dintre care doi au participat direct la discuții, au afirmat că au avut impresia clară că Statele Unite intenționau să reducă tonul declarației, astfel încât să transmită un mesaj mai puțin favorabil unei aderări rapide a Ucrainei la alianță.

„Unii au dorit se se retragă referirea la invitație sau, eventual, termenul să fie pus în alt context”, după cum afirmă unii dintre politicieni, respectiv, un diplomat NATO care a participat la convorbiri.

Un alt diplomat important din cadrul NATO, care a participat la negocierile tensionate, a menționat că, deși „mai multe persoane” au fost de acord să elimine formulările care l-au nemulțumit pe Zelenski, delegația SUA nu a dorit să scoată din declarație promisiunea unei invitații.

S-a convenit că o revocare totală a documentului ar întârzia difuzarea acestuia și, în cele din urmă, cei mai îngrijorați de reacția Ucrainei au ajuns la concluzia că este mai bine să se păstreze textul așa cum a fost redactat.