Evenimentul Zilei > International > TENSIUNI diplomatice GRAVE în Europa. Olanda a EXPULZAT un MINISTRU turc. REACŢIA preşedintelui Turciei: “Sunt fascişti”
TENSIUNI diplomatice GRAVE în Europa. Olanda a EXPULZAT un MINISTRU turc. REACŢIA preşedintelui Turciei: “Sunt fascişti”

TENSIUNI diplomatice GRAVE în Europa. Olanda a EXPULZAT un MINISTRU turc. REACŢIA preşedintelui Turciei: “Sunt fascişti”

Ministrul turc pentru probleme sociale și familie, Betul Sayan Kaya, a fost expulzat, sâmbătă noaptea, de autoritățile olandeze.Oficialul guvernului de la Ankara venise să participe la un miting al turcilor din Ţara Lalelelor, unde urma să îi îndemne pe conaţionalii să să voteze puteri sporite pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Primarul orașului Rotterdam a anunţat, duminică dimineaţa, că autorităţile olandeze au decis expulzarea, înapoi în Germania, a ministrului turc pentru probleme sociale și familie, Betul Sayan Kaya, transmite Reuters

Sâmbătă, poliția călare a dispersat câteva sute de manifestanți, adunaţi în fața consulatului Turciei din Rotterdam, care cereau să o vadă pe Sayan Kaya. Aceasta a fost împiedicată să li se adreseze.

Ministrul, împreună cu mai mulți membri ai familiei, intrase în Olanda la bordul unui autoturism. Ea intenționa să participe duminică la un miting al turcilor din Olanda, pentru a promova modificările constituționale supuse unui referendum în data de 16 aprilie, precizează Agerpres. Cetățenii turci, inclusiv cei de peste hotare, sunt chemați să voteze puteri sporite pentru președintele Turciei.

Autorităţile din Olanda i-a interzis, vineri, aterizarea pe teritoriul său ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, pentru participarea la evenimentul electoral din Rotterdam. Cu câteva zile înainte, acesta fusese împiedicat să participe la o întâlnire cu conaționalii săi la Hamburg, în Germania, iar ulterior a renunțat și la participarea la un miting la Zurich, în Elveția.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat în termeni duri atât Germania, cât și Olanda pentru interdicțiile impuse șefului diplomației de la Ankara. Oficialii germane şi olandezi au fost denumiţi nazişti şi fascişti.