Vladimir Kulişov, primul adjunct al şefului Serviciului Federal de Securitate (FSB) a declarat pentru „RIA Novosti‟ că în luna octombrie a avut loc un incident. Moscova şi-a utilizat marina militară şi forţele aeriene pentru a îndepărta distrugătorul britanic HMS Dragon D35 din apele teritoriale ruse din zona Crimeii, a declarat şeful Serviciului de frontieră.

Paza de coastă rusă a somat nava britanică să nu intre în apele teritoriale ruseşti, dar aceasta a trecut de  graniţa maritimă a Rusiei., Responsabilul militar rus a afirmat că acestt fapt s-a întâmplat la 13 octombrie 2020, în apropierea sudului Crimeii. Paza de coastă rusă este subordonată Serviciului Federal de Securitate.

Kulişov a declarat că HMS Dragon a invocat dreptul „traversării paşnice”, un concept care permite navelor să tranziteze apele teritoriale ale altor state într-un mod care să nu prejudicieze pacea, ordinea sau securitatea acestora.

Moscova ceruse navei britanice să părăsească imediat apele sale, la care căpitanul navei britanice a răspuns că are un semnal slab de recepţie, a subliniat oficialul rus.

”Nava de război a fost alungată în apele neutre printr-o acţiune comună a forţelor navele şi aeriene ruse”, a insistat Kulişov, citat de RIA Novosti.

Peninsula Crimeea a fost anexată de Rusia  în 2014, atac care a atras sancţiuni şi condamnări din partea Occidentului. Kievul îşi revendică de atunci teritoriul înapoi. Occidentul şi Ucraina nu au recunoscut această anexare, deci nici apele teritoriale din zona peninsulei Crimeea ca aparţinând Rusiei.

Incidentul intervine pe fondul unor relaţii la cel mai tensionat nivel de după Războiul Rece între Rusia şi Occident.

Deocamdată nu există nici  un comentariu din partea Ministerului britanic al Apărării la aceste dezvăluiri ruse, precizează Reuters.

În interviul acordat RIA Novosti, Kulişov afirma că „grănicerii ruşi monitorizează îndeaproape activităţile inamicale ale partenerilor occidentali în apropierea frontierelor ruse (…), o demonstraţie de forţă pentru aşa-numita descurajare a politicii agresive a Rusiei în regiune. Forţele de graniţă ruse sunt pregătite pentru diferite scenarii, inclusiv să avertizeze şi să sancţioneze orice încălcare a apelor teritoriale şi acţiuni de nesocotire a suveranităţii Federaţiei Ruse.”