Tensiune în Yemen. Azi ies oameni în stradă şi la Teheran

"Mai întâi Mubarak, acum Ali!", au scandat ieri, la Sanaa, capitala Yemenului, sutele de manifestanţi care i-au cerut demisia preşedintelui Ali Abdullah Saleh, aflat la putere din anul 1978.

Şeful statului a anunţat, recent, că nu va mai candida pentru un nou mandat în 2013, însă manifestanţii antiguvernamentali, care demonstrează de la jumătatea lunii trecute, dau semne că şi-au pierdut răbdarea.

Mult mai răbdători par liderii opoziţiei. Aceştia au decis, ieri, să reia negocierile cu guvernul, suspendate pe 31 octombrie, scrie France Presse. "Îndemnăm autorităţile să înveţe ceva din cele întâmplate în Tunisia şi Egipt", unde revoltele populare au dus la înlăturarea de la putere a preşedinţilor Ben Ali şi Hosni Mubarak, se arată într-un comunicat al opoziţiei unite din Yemen.

Iran: solidaritate cu tunisienii şi egiptenii

Opoziţia din Iran a sfidat avertismentele guvernului şi a făcut apel la populaţie să participe, astăzi, la un miting de solidaritate cu protestatarii tunisieni şi egipteni, potrivit site-ului reformist Kaleme.com, relatează Agerpres.

Opoziţia acuză guvernul că foloseşte standarde duble, pentru că şi-a exprimat sprijinul pentru protestatarii egipteni şi tunisieni, dar a refuzat să le permită militanţilor din Iran să organizeze o manifestaţie paşnică.

Partizanii regimului de la Teheran susţin că liderii opoziţiei iraniene caută să utilizeze mitingurile de solidaritate pentru a demonstra contra guvernului, readucând în discuţie manifestaţiile ce au urmat realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, în iunie 2009. Puterea iraniană a reprimat sever această mişcare, cu zeci de morţi şi mii de arestări.

Pe de altă parte, şeful miliţiei islamice Basij, Mohammad Reza Naghdi, a afirmat, ieri, că serviciile de informaţii occidentale urmăresc să provoace "tulburări" în Iran.