Tensiune în Germania: „Începe partida de poker”. Liderii formațiunilor politice negociază viitorul guvern

Tensiune în Germania: „Începe partida de poker”. Liderii formațiunilor politice negociază viitorul guvern

Luni dimineață, 27 septembrie, conducerile partidelor din Germania care ar putea să formeze viitoarea coaliție se întâlnesc la Berlin pentru a oferi indicații despre alianțele pe care le au în vedere. Întâlnirea vine în contextul în care uniunea conservatoare CDU-CSU din partea căreia a candidat Armin Laschet, cel mai susținut candidat pentru funcția de cancelar de către Angela Merkel, a obținut un scor devastator de numai 24,1%. Lovitura este una puternică pentru politicieni întrucât conservatorii nu au trecut niciodată sub pragul de 30%.

Germania, un centru de stabilitate în epoca Angela Merkel, se află într-o situație delicată, în contextul negocierilor care trebuie făcute pentru instaurarea noului guvern. Alegerile legislative au fost foarte imprevizibile: atât social democrații, cât și conservatorii au revendicat postul de cancelar.

Amintim că, potrivit ultimelor estimări, formațiunea de centru-stânga SPD, condusă de Olaf Scholz, a câștigat 25,8% dintre voturi. Uniunea conservatoare CDU-CSU, din partea căruia candidat Armin Laschet, a obținut doar 24,1% din voturi, înregistrând astfel cel mai prost scor electoral din istoria partidelor.

Partidele negociază viitorul guvern. Scorurile electorale le-a dat peste cap planurile

Luni, liderii partidelor se întâlnesc la negocieri pentru formarea noului guvern din Germania, însă o majoritate este dificil de constituit întrucât trebuie să reunească trei partide, lucru nemaiîntâlnit în stat încă din anii 1950.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Partida de poker începe”, a notat revista Der Spiegel. „După vot, întrebările esenţiale rămân deschise: cine va fi cancelar? Ce coaliţie va conduce ţara în viitor?” a subliniat publicaţia germană, a mai scris sursa citată

„Este cert că mulţi cetăţeni (n.r. au votat SPD, deoarece) „vor o schimbare de guvern şi, de asemenea, pentru că vor ca următorul cancelar să se numească Olaf Scholz”, a spus un bărbat în vârstă de 63 de ani.

Rivalul de centru-dreapta însă nu dorește să facă opoziție, în ciuda obținerii unui rezultat „dezamăgitor”. „Vom face tot ce putem pentru a construi un guvern condus de Uniune”, CDU-CSU, a oferit asigurări Armin Laschet.

Situația este mai dificilă decât pare. În Germania, negocierile pentru un nou guvern reprezintă responsabilitatea exclusivă a partidelor politice, iar la scrutinul precedent, cel din anul 2017, marea coaliție formată a fost constituită doar după șase luni de zile, lucru care a condus Germania într-o stagnare uriașă în special în ceea ce privește problemele europene.

SPD şi partidul de centru-dreapta au spus că se mobilizează pentru a ajunge la o hotărâre până înainte de Crăciun, însă nimeni nu poate oferi asigurări că așa va fi. „Germania va prelua preşedinţia G7 în 2022 şi de aceea trebuie ca un nou guvern să se formeze foarte repede”, a spus Armin Laschet.

Scenarii pentru o majoritate din Bundestag, după alegerile din Germania

Mai multe soluții sunt posibile pentru o nouă majoritate în guvernul Germaniei. SPD s-ar putea alia cu Verzii, care s-au clasat pe locul trei la alegeri cu 14,6%, şi cu liberalii din FDP, un partid de dreapta care a câştigat 11,5%.

Un alt scenariu vehiculat prevede ca politicienii conservatori să guverneze cu Verzii şi FDP.

Potrivit unui sondaj Yougov publicat în cursul nopţii de duminică spre luni, majoritatea alegătorilor sunt în favoarea primei opţiuni. 43% dintre aceștia sunt de părere că Olaf Scholz trebuie să devină următorul cancelar al celei mai mari economii europene.

„ Prin urmare, totul va depinde de bunăvoinţa celor două partide mici, calificate luni de cotidianul Bild drept „făcătoare de regi”.

Liderul FDP, Christian Lindner, a estimat duminică că ar fi „de dorit” ca partidul său şi ecologiştii „să discute mai întâi între ei” înainte de a decide dacă să se alieze cu conservatorii sau social-democraţii.

Dar cum va reacţiona dacă noul său "erou Olaf" trebuie să pună în paranteze jumătate din programul său pentru a tempera dreapta liberală?, se întreabă cotidianul Süddeutsche Zeitung. Pentru că FDP nu va accepta niciodată o creştere a impozitului pentru cei mai bogaţi, dorită de SPD şi de Verzi.

În cele din urmă, formarea unei coaliţii va fi supusă votului membrilor SPD. Or, în 2018, ei au preferat să numească la conducere o pereche de necunoscuţi din aripa stângă a partidului”, notează Der Spiegel, potrivit agerpres.