Temu, aplicația de cumpărături chineză, reguli mai stricte din partea UE

Temu. Sursa foto: Pixabay

Temu, aplicația chineză de cumpărături, va trebui să respecte noile reguli stricte de siguranță în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale în termen de patru luni de la notificarea sa, respectiv sfârşitul lunii septembrie 2024, după ce Comisia Europeană a desemnat-o în mod oficial drept platformă online foarte mare (VLOP).

Temu, aplicația de cumpărături chineză, reguli stricte din partea UE

Temu este una dintre aplicațiile cu cea mai rapidă creștere din Europa, în ciuda faptului că a intrat pe piața UE abia în aprilie 2023 și s-a confruntat deja cu un control acerb cu privire la practicile sale.

Aplicația se alătură AliExpress, Amazon, Shein și Zalando, pe o listă de 24 de „platforme online foarte mari”, care au peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar în Uniunea Europeană. 

Așadar, Temu va trebui să respecte cele mai stricte norme, după ce Comisia Europeană a desemnat-o în mod oficial drept platformă online foarte mare (VLOP). Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, dat vineri publicităţii, desemnarea Temu drept VLOP s-a făcut de asemenea în baza Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA). Alte platforme vizate de controlul DSA includ Snapchat, TikTok și YouTube.

Aplicația are aproximativ 75 de milioane de utilizatori activi lunar în UE

Temu, versiunea internațională a aplicației de cumpărături din China, a declarat la începutul acestui an că are în medie aproximativ 75 de milioane de utilizatori activi lunar în UE. Acest număr de utilizatori, pe care Temu l-a comunicat Comisiei, depăşeşte pragul DSA pentru desemnarea ca VLOP.

Temu, aplicația de cumpărături chineză, reguli stricte din partea UE. Sursa foto: TEMU

În urma desemnării de vineri ca VLOP, Temu va trebui să respecte cele mai stricte norme în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, cum ar fi:

  • obligaţia de a evalua şi de a atenua în mod corespunzător orice riscuri sistemice care decurg din serviciile lor, inclusiv listarea şi vânzarea de mărfuri contrafăcute, de produse nesigure sau ilegale şi de articole care încalcă drepturile de proprietate intelectuală.

Temu trebuie să respecte următoarele măsuri

Temu trebuie să pună în aplicare măsuri de atenuare a riscurilor, cum ar fi listarea şi vânzarea de mărfuri contrafăcute, produse nesigure şi articole care încalcă drepturile de proprietate intelectuală. Aceste măsuri pot include:

  • adaptarea condiţiilor de utilizare,
  • îmbunătăţirea proiectării interfeţei pentru utilizatori pentru o mai bună raportare şi detectare a listărilor suspecte,
  • îmbunătăţirea proceselor de moderare pentru a elimina rapid articolele ilegale şi rafinarea algoritmilor săi pentru a preveni promovarea vânzarea de bunuri interzise.

Platforma Temu a fost supusă presiuni și în afara Europei, inclusiv în Coreea de Sud, unde autoritățile de reglementare o investighează pentru suspiciunea de practici neloiale, inclusiv publicitate falsă.

Temu a recunoscut spunând că „ne angajăm pe deplin să aderăm la regulile și reglementările subliniate de DSA pentru a asigura transparența și protecția utilizatorilor noștri din Uniunea Europeană”.

De asemenea, luna trecută, UE a adăugat retailerul Shein, fondat în China, pe lista sa de platforme care trebuie să respecte reguli mai stricte ale DSA, informează barrons.com.