Temperaturile record vor crea o problemă la nivel mondial. Previziuni sumbre

Caniculă. Sursa foto: Dreamstime.com

Oamenii de știință au explicat că au fost înregistrate mai multe recorduri de temperatură atât în cazul oceanelor, cât și în cazul ghețarilor marini din Antarctica, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă. Meteorologii spun că valurile de căldură ar putea să fie din ce în ce mai periculoase.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat că valurile de căldură ar urma să doboare noi recorduri în Europa. Oamenii de știință au explicat că este destul de greu să facă o legătură între temperaturile record și schimbările climatice. Mai mult studii în acest sens sunt în curs de desfășurare, iar scenariile arată consecințe grave. „Nu am cunoștință de o perioadă similară în care toate părțile sistemului climatic să se fi aflat în teritoriu de recorduri sau de anomalii”, a explicat Thomas Smith, geograf de mediu la London School of Economics.
În același timp, conferențiarul de științe climatice de la Imperial College London, Dr. Paulo Ceppi, a susținut că „pământul se află acum într-un teritoriu neexplorat” din cauza încălzirii globale cauzate de arderea combustibililor fosili. De asemenea, de vină pentru temperaturile record este și primul fenomen El Nino. Meteorologii au explicat că în această vară au fost doborâte patru recorduri climatice în Antarctica.

Cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată

Până la jumătatea acestui au fost înregistrate deja cea mai fierbinte zi din an, cea mai fierbinte lună iunie la nivel global, valuri de căldură marină extremă și un nivel record al gheții marine din Antarctica. Populația lumii a fost nevoită în luna iulie să suporte cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, depășind recordul de temperatură medie globală stabilit în 2016. Temperatura medie globală a depășit pe data de 6 iulie pentru prima dată pragul de 17 grade Celsius și a ajuns la 17,08 grade Celsius.

Oamenii de știință au explicat că la originea tendinței de încălzire a planetei se află emisiile continue provenite din arderea combustibililor fosili, precum petrolul, cărbunele și gazele naturale. Cercetătorul în domeniul climei Friederike Otto a explicat că previziunile cercetătorilor privind o lume încălzită de gaze de seră încep să devină realitate. „Oamenii sunt 100% în spatele tendinței de creștere”, a spus cercetătorul.

Fenomenul El Nino a crescut temperaturile

„Dacă mă surprinde ceva, este faptul că recordurile sunt doborâte în iunie, deci mai devreme în an. În mod normal, El Niño nu are cu adevărat un impact global până la cinci sau șase luni de la începerea fazei”, a explicat geograful Smith. El Nino este fenomenul cu cea mai puternică fluctuație climatică naturală din lume. Acest fenomen aduce apă mai caldă la suprafață în Pacificul tropical și împinge aer mai cald în atmosferă. Astfel, temperaturile globale cresc.

Temperatura media globală, în luna iunie a acestui an, a fost cu 1,47 grade Celsius mai mare față de cea obișinuită în perioada preindustrială. Thomas Smith a fost întrebat dacă prognoza pentru vara anului 2023 este cea pe care meteorologii au realizat-o. Specialistul a explicat că modelele climatice ajută la prezicerea tendințelor pe termen bun, dar nu ajută la realizarea prognozelor pentru următorii 10 ani.

„Modelele din anii 1990 ne-au plasat destul de mult acolo unde ne aflăm astăzi. Dar să avem o idee despre cum ar arăta exact următorii 10 ani ar fi foarte dificil. Nu se va răci”, a mai spus Thomas Smith, geograf de mediu la London School of Economics. Au fost înregistrate temperaturi record atât în luna iunie, cât și iulie în cazul oceanelor. Meteorologii au explicat că valorile termice se  apropie de cea mai ridicată temperatură de la suprafața mării înregistrată vreodată, care a fost în 2016.

Căldura din oceane, semnal de alarmă pentru oamenii de știință

Căldura extremă din Oceanul Atlantic de Nord este cea care ridică semne de întrebare oamenilor de știință. „Nu am mai avut niciodată un val de căldură marină în această parte a Atlanticului. Nu mă așteptam la așa ceva”, a spus Daniela Schmidt, profesor de Științe ale Pământului la Universitatea din Bristol. Temperaturile din largul coastei de vest a Irlandei au fost chiar și cu 5 grade Celsius mai mari.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a transmis că a fost înregistrat un val de căldură de categoria 5, sau „dincolo de extrem”. Schmidt a mai adăugat că este destul de greu să faci o corelație între acest val de căldură și schimbările climatice. Profesorul a subliniat că este clar că vremea s-a încălzit, iar oceanele au absorbit cea mai mare parte din această căldură din atmosferă.

„Modelele noastre au în ele variabilitatea naturală și încă mai apar lucruri pe care nu le-am prevăzut, sau cel puțin nu încă. Oamenii au tendința de a se gândi la moartea copacilor și a ierburilor atunci când vorbim despre valurile de căldură. Oceanul Atlantic este cu 5 C mai cald decât ar trebui să fie - asta înseamnă că organismele au nevoie de cu 50% mai multă hrană doar pentru a funcționa în mod normal”, a mai spus Schmidt .

Gheața din Antarctica ar putea să se reducă

Suprafața acoperită de gheață de dimensiuni mari din Antarctica a atins un nivel minim record pentru luna iulie. Specialiștii au spus că lipsește o suprafață de aproape 10 ori mai mare decât Marea Britanie, în comparație cu media din anii 1981-2000. Doctorul Caroline Holmes de la British Antarctic Survey a explicat că o lume în curs de încălzire ar putea să reducă semnificativ nivelul de gheață din Antarctica. Reducerea ar putea fi cauzată și de condițiile meteorologice locale sau de curenții oceanici.

Holmes a mai adăugat că recordul a fost doborât în urmă cu mai mult timp. „Acest lucru nu seamănă cu nimic din ceea ce am mai văzut până acum în luna iulie. Este cu 10% mai mic decât minimul anterior, ceea ce este enorm”. De asemenea, specialistul consideră că ritmul schimbărilor nu este înțeles cu adevărat.  Oamenii de știință au bănuit demult că gheața mare din Antarctica ar putea să fie afectată de încălzirea globală.

„Se poate spune că am căzut de pe o stâncă, dar nu știm ce se află la baza stâncii. Cred că acest lucru ne-a luat prin surprindere în ceea ce privește viteza cu care s-a întâmplat. Cu siguranță nu este cel mai bun scenariu la care ne gândeam - este mai aproape de cel mai rău caz”, a spus Holmes. Doctorul a subliniat că lumea se află într-o nouă eră, dar există suficient timp pentru a asigura un viitor pentru toți locuitorii, potrivit BBC.