Toți ochii sunt pe Moldova: „Ar trebui echipată conform standardului NATO”. Putin a fost clar, vrea o Rusie mai mare

Toți ochii sunt pe Moldova: „Ar trebui echipată conform standardului NATO”. Putin a fost clar, vrea o Rusie mai mare Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, a declarat ministrul de Externe Liz Truss. Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”.

Liz Truss a declarat pentru Telegraph că au fost în desfășurare discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere de o eventuală invazie a Rusiei. Ea a spus că este clar faptul că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”.

Moldova se află la granița de sud-vest a Ucrainei, nu are graniță cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forțele ruse în sudul Ucrainei. Moldova nu este membră NATO, deși a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puțin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei.

Sunt temeri cu privire la statele mai slabe şi vulnerabile în faţa Rusiei

Ministrul de Externe britanic a afirmat că discuțiile despre întărirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri.

Întrebată dacă asta este o consecință a faptului că se crede că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea Moldovei, ea a răspuns:

Absolut. Adică, Vladimir Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea Rusia mai mare. Doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes nu înseamnă că a abandonat acele ambiții. Și doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes, nu înseamnă că a abandonat acele ambiții.

Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa

O țară cu  2,6 milioane de locuitori, Moldova găzduiește mulți ucraineni. Mai exact, a primit peste 437.000 de refugiați fugiţi din calea războiului. Mai trebuie subliniat că Președintele Republicii Moldova Maia Sandu este puternic pro-UE, dar predecesorul ei Igor Dodon - care are încă mulți susținători - a fost şi este un pro-rus înfocat.

Rusia sprijină separatiștii care controlează o regiune separatistă numită Transnistria și are acolo aproximativ 1.500 de militari. La sfârșitul lunii aprilie, autoritățile transnistrene au declarat că exploziile au vizat sediul securității de stat în principalul oraș Tiraspol, antenele radio din epoca sovietică folosite pentru a difuza știrile rusești și o unitate militară dintr-un sat din afara Tiraspolului.

Din acest motiv, Liz Truss a spus că Occidentul „trebuie să fie pregătit pentru un război pe termen lung și să își dubleze sprijinul” pentru Ucraina. Într-un discurs la Londra, ea a afirmat:

Dacă Putin reușește, vor exista suferință de nedescris în toată Europa și consecințe teribile pe tot globul. Nu ne-am mai simți niciodată în siguranță.

Truss a cerut, de asemenea, o majorare a cheltuielilor pentru apărare ale Regatului Unit și a spus că ținta NATO de 2% din PIB nu ar trebui să fie un plafon, informează BBC.