Principalele canale de ştiri au profitat de problemele create de norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică din Islanda pentru a-şi face audienţă speriindu-şi telespectatorii, susţin specialiştii.
Profitând de faptul că reprezentanţii guvernului au decis să menţină închis traficul aerian pe întreg teritoriul României şi astăzi, cel puţin până la ora 12.00, televiziunile de ştiri, Realitatea TV şi Antena 3, au continuat să se întreacă în a transmite mesaje alarmiste despre „norul negru” de cenuşă degajat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull.
Aşa susţin specialiştii în comunicare contactaţi de EVZ, potrivit cărora posturile de ştiri au comentat evenimentul cu referiri la „sfârşitul lumii”, dramatizând situaţia şi ducând discuţia către autorităţile care nu-şi fac datoria faţă de cetăţenii „loviţi” de nor.
Audienţă cu o sperietură
Tiparul emisiunilor pe această temă a fost, în mare parte, acelaşi: invitaţii din platou Adrian Streinu-Cercel (secretar de stat în Ministerul Sănătăţii) şi Constantin Bălăceanu-Stolnici (medic neurolog) au încercat să păstreze tonul paşnic, explicând că norul nu reprezintă niciun pericol.
„Suntem la primul nivel de alertă. Populaţia poate fi afectată doar dacă particulele de cenuşă ajung în aerul respirabil. Din fericire, norul de cenuşă se află la o altitudine foarte mare”, a declarat Streinu-Cercel pentru Realitatea TV. Pe tot parcursul emisiunii, pe ecran a fost afişată însă întrebarea: „Consideraţi că au torităţile au procedat corect?”.
„Una dintre cele mai simple şi mai eficiente metode de a obţine audienţă e să sperii publicul cu ceva. Modul cum Realitatea TV şi Antena 3 se folosesc de norul de cenuşă spune ceva despre adevărata natură a aşa-numitei prese quality din România. Se întâmplă să fi avut pe cineva în avion zilele trecute şi mi-a fost foarte greu să mă lămuresc dacă va ajunge la timp la Otopeni, fiindcă nimeni nu a dat o listă completă şi actualizată prompt a curselor anulate sau decalate. Asta ar fi fost o abordare utilă şi serioasă”, a explicat Iulian Comanescu, analist media.
„Panica vinde întotdeauna”, spune şi Petrişor Obae, editor paginademedia.ro. „Norul vulcanic nu este singurul exemplu. Se caută, în fiecare mic incident, potenţialul de creare a unei stări publice anxioase. Din păcate, în astfel de situaţii, în care publicul are cel mai mult nevoie să fie informat corect, tocmai aceste canale sunt cele care îşi abandonează menirea”, a completat acesta.
La rândul său, lectorul universitar Marina Roman, specialist în comunicare, e de părere că televiziunile caută mereu ceva greşit pentru a da vina pe autorităţi chiar şi atunci când nu este cazul: „Este unul dintre puţinele momente în care autorităţile spun adevărul, în care e bine să avem încredere în specialişti. Televiziunile fac din ţânţar armăsar: un spectacol al ştirilor”.
EMISII DE CENUŞĂ VOR MAI FI PÂNĂ JOI
CFR şi operatorii de autocare profită de blocajul spaţiului aerian
Traficul aerian va fi menţinut închis pe întreg teritoriul României până azi, la ora 12.00, a anunţat ieri premierul Emil Boc. Urmarea: Tarom a anulat 25 de zboruri programate azi, iar cei de la Blue Air au anunţat că pasagerii celor 14 curse pot schimba data călătoriei sau îşi vor primi banii pe bilete.
De blocaj au profitat însă companiile feroviare şi cele care operează curse cu autocarul. Astfel, CFR a introdus vagoane suplimentare pentru 47 de garnituri de tren spre Moldova şi Transilvania şi a suplimentat numărul de garnituri pentru trenurile internaţionale spre Budapesta şi Viena.
În plus, mai multe autocare decât de obicei au plecat ieri şi azi spre Spania, Italia, Germania şi Marea Britanie, după cum au anunţat reprezentanţii Eurolines.
Noi emisii de cenuşă
Mai-marii Ministerului Transporturilor au precizat însă că sunt şanse ca zborurile să fie reluate pe câteva aeroporturi chiar din această di mineaţă. „Ultimele analize arătau că norul începe să se îndepărteze din zona României. Dacă totul merge bine, am putea relua traficul în Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad, Timişoara, Craiova şi Sibiu”, a explicat pentru EVZ secretarul de stat pentru aviaţie, Marin Anton.
Şi datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) indicau ieri că deasupra ţării noastre concentraţiile de cenuşă vulcanică se diminuaseară. „Există posibilitatea să vină în continuare emisie de cenuşă spre Europa şi România până joi. De joi apare o dorsală, Mediterana, care blochează circulaţia dinspre nord-vest şi România, iar sudul Europei e mai ferit de noile emisii de cenuşă. Norul a trecut de România, dar continuă să vină datorită emisiei continue”, a explicat şeful ANM, Ion Sandu.
În vreme ce miniştrii transporturilor din UE au programat discuţii de urgenţă despre efectele norului, mai multe companii aeriene au derulat zboruri-test. Companiile KLM, Lufthansa şi Air Berlin, care au efectuat zboruri fără pasageri la diferite altitudini, au informat că testele nu au arătat o concentraţie periculoasă de cenuşă şi nici nu au afectat motoarele aeronavelor, scrie Reuters.
Operatorii aerieni, care pierd circa 200 milioane de euro/zi, speră să convingă autorităţile să ridice măcar parţial restricţiile de zbor. (Teodora Trandafir, Adrian Cochino)
„Există însă posibilitatea să vină în continuare emisie de cenuşă vulcanică spre Europa şi România până joi.“, ION SANDU, director ANM