Telegrama Zimmermann, biletul Americii către război. Cum a declanșat un scandal internațional

Telegrama Zimmermann, biletul Americii către război. Cum a declanșat un scandal internațional Woodrow Wilson, cel de-al 28-lea președinte al SUA. Sursa foto: Wikipedia

La data de 17 ianuarie 1917, serviciile de informații britanice au interceptat și decriptat o telegramă germană codificată de la ministrul german de externe Arthur Zimmermann. Cea din urmă era destinată ambasadorului Germaniei în Mexic.

Deși Statele Unite nu participaseră încă la război, Zimmermann a semnalat intenția Germaniei de a-și dezlănțui submarinele în Oceanul Atlantic într-o campanie fără restricții împotriva tuturor navelor aliate, inclusiv a transporturilor americane.

Conținutul telegramei

Telegrama transmitea, de asemenea, intențiile Germaniei în cazul intrării Americii în război. Aceasta includea îndemnarea Mexicului să se alăture Germaniei în declararea războiului împotriva Statelor Unite. În schimb, Germania se angaja să ajute Mexicul să-și recâștige teritoriile pierdute din Arizona, Texas și New Mexico. O a doua telegramă interceptată de la Zimmermann instruia Ambasada Germaniei să nu aștepte ca Statele Unite să intre în război pentru a prezenta oferta sa Mexicului.

Britanicii au împărtășit mesajul original cu oficialii americani la 24 februarie. Unii oficiali americani suspectau o înșelătorie britanică, dar președintele Wilson a considerat telegrama autentică. Când a aflat prima dată de manevrele duplicitare ale Germaniei, președintele a strigat „Doamne Dumnezeule! Doamne Dumnezeule!”, revoltat. Wilson a fost și mai indignat de faptul că mesajul a fost transmis folosind un serviciu american de telegraf submarin pe care îl oferise germanilor ca o curtoazie la începutul ostilităților în 1914.

Ne puteți urmări și pe Google News

Planul lui Woodrow Wilson

Deși a transmis o copie a telegramei Capitoliului, Wilson l-a instruit pe secretarul de stat Robert Lansing să divulge conținutul telegramei către Associated Press. La 1 martie 1917, povestea s-a răspândit în toată America, stârnind o furie publică considerabilă împotriva Germaniei. Două zile mai târziu, Zimmermann a confirmat în mod inexplicabil conținutul telegramei în cadrul unei conferințe de presă la Berlin. Astfel, a pus capăt oricăror îndoieli cu privire la autenticitatea acesteia și a întărit opinia publică americană împotriva Germaniei.

La 2 aprilie, președintele Wilson a convocat o sesiune comună a Congresului și a cerut o declarație de război. Aceasta a venit doar patru zile mai târziu. Una dintre primele acțiuni ale Americii în război a fost preluarea controlului asupra celor peste 90 de nave germane și ale Puterilor Centrale care erau internate în porturile americane și transformarea multora dintre ele în nave de transport pentru a fi utilizate de marina americană. Eforturile Germaniei de a ține Statele Unite în afara războiului s-au întors împotriva sa. În plus, intrarea americanilor în război va marca un punct de cotitură în favoarea Puterilor Aliate, potrivit INTEL.gov