TEL DRUM, mare VICTORIE în SENAT

TEL DRUM, mare VICTORIE în SENAT

Societatea comercială Tel Drum, devenită vestită pentru că are proprietari cu acțiuni la purtător și că ar fi controlată de Liviu Dragnea, poate să participe în continuare liniștită la licitațiile publice.

Chiar dacă se află în insolvență, Tel Drum va putea beneficia de prevederile Legii nr. 98/2016 care spune. „Autoritatea contractantă nu exclude din procedura de atribuire un operator economic împotriva căruia s-a deschis procedura generală de insolvenţă atunci când, pe baza informaţiilor şi/sau documentelor prezentate de operatorul economic în cauză, stabileşte că aceasta are capacitatea de a executa contractul de achiziţie publică/acordul – cadru. Aceasta presupune că respectivul operator economic se află fie în faza de observaţie şi a adoptat măsurile necesare pentru a întocmi un plan de reorganizare fezabil, ce permite continuarea, de o manieră sustenabilă, a activităţii curente, fie este în cadrul fazei de reorganizare judiciară şi respectă integral graficul de implementare a planului de reorganizare aprobat de instanţă”.

 

Mai mult, Senatul a respins luni, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 98/2016 privind achiziţiile publice, prin care se interzice firmelor cu acţiuni la purtător să participe la licitaţiile publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul de lege, iniţiat de parlamentari USR, prevede "interzicerea achiziţiei directe de produse sau servicii de la operatorii economici emitenţi de acţiuni la purtător sau de alte titluri de participare la purtător". Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, condusă de Liviu Dragnea, în calitate de for decizional. Potrivit expunerii de motive, "forma actuală a legii în discuţie nu conţine nicio dispoziţie care să asigure transparenţa achiziţiilor sectoriale sub aspectul cunoaşterii identităţii persoanelor fizice/ juridice care deţin acţiunile societăţilor comerciale participante la procedurile de atribuire, motiv pentru care o serie de companii cu acţionariat necunoscut au ajuns să câştige în mod repetat contracte cu statul în valoare de milioane de euro".