Tel Aviv este un oraș vestit pentru evenimentele sale culturale, pentru arta stradală, celebru pentru viața de noapte, cu barurile, restaurantele și cluburile sale; dar și pentru prețurile uriașe la apartamente sau plaja pe care poți să sta la soare chiar și în luna noiembrie.
În blocurile zgârie nori din apropierea plajei din Tel Aviv au apartamente mari vedete americane și nu numai. Un student plătește pentru o cameră, într-un apartament în Tel Aviv, o chirie de circa 700 de dolari pe lună, în timp ce în Ierusalim plătește doar 550 – într-un apartament cu 3-4 camere, locuit de 3-4 persoane. Aproape toate locuințele au prețuri exorbitante în urbea de la malul Mării Mediterane - iar cele extrem de scumpe ajung la 100.000 de shekeli (echivalent în lei) pe mp!
Anunțurile din geamul agențiilor imobiliare arătau că pentru un apartament de 42 de metri pătrați, prețul este 2 milioane de shekeli! Madonna a plătit acum doi ani 20 de milioane de dolari pentru un penthouse de lux în Tel Aviv. La fel de interesați de astfel de investiții s-au dovedit și Ashton Kutcher, Kim Kardashian și soțul ei, Kanye West, dar și Mariah Carey.
Istorie și modernitate
Priveliștea este însă uimitoare, orașul este extrem de diferit față de Ierusalim, te simți de parcă ai fi în altă țară. Ierusalimul înseamnă o pagină de istorie, religie, arheologie, tradiție. Tel Aviv este un oraș universitar, centrul financiar și tehnologic al Israelului, cu circa 440.000 de locuitori, mai apropiat de stilul capitalelor europene. Iar marea nu face decât să aducă un punct în plus farmecului său.
O plimbare interesantă, dacă-ți place arta modernă, este graffiti-tour în centru - un veritabil tur de forță, două ore pe străduțe - și rămâi impresionat de talentul celor care desenează, pictează, creează, se exprimă pe ziduri. Există ghizi specializați, care-ți dezvăluie secrete de acest fel, Lilach Shalom este unul dintre ei - nu am fost primii care i-am spus „Julia Roberts a Tel Avivului”, datorită asemănării frapante cu actrița americană, ceea ce nu-i displace!
Arta străzii
În trecut, acest tip de artă stradală era interzis complet, amenda era de 700 de shekeli, legea prevedea și închisoare, pentru distrugerea clădirilor, dar, desigur, nu s-a ajuns niciodată la asta. Artiștilor le plăcea să rămână anonimi. Apoi, Primăria a acceptat arta stradală și proiectele sunt legale - artiștii pot desena pe anumite ziduri, într-un cartier central al orașului. Cine știe, peste 5-10 ani, poate aceste clădiri nici nu vor mai exista.
Nitzan Mintz este una dintre pionierele art-street în Israel. Este absolventă a Facultății de Arte Frumoase de la Colegiul Minshar din Tel Aviv. Creează atât în spații deschise, pe străzi, cât și în interioare. Printre sutele de opere de artă de pe străzile din Tel Aviv se numără și cele ale unui artist israeliano-canadian, care desenează împreună cu prietena lui, încă din 2006 și face asta în mai multe orașe ale lumii; altul care s-a născut în Paris și a devenit cunoscut în ultimii 10 ani, având lucrări expuse în foarte multe țări.
Mulți semnează cu pseudonime și așa au devenit cunoscuți: The Missk, Dede, AME72, Eggplant Kid, BabyK, ID, Damian Tab, Broken Fingaz Crew, Know Hope, MAS, Naco, Sened, Signor Gi, etc
Desenele au tematici și simbolistică diverse: de la păsări, animale, inimi, dragoste, muzică, până la mesaje politice; unele par simple, altele sunt abstracte sau minuțioase; unele te surprind, altele te amuză, dar foarte puține te lasă indiferent. Zeci de artiști, sute de desene. Pentru unele a fost nevoie de zile sau săptămâni întregi pentru a fi realizate.
Asasinarea lui Yitzak Rabin
Unul dintre cele mai celebre desene a fost pictat în câteva nopți la rând, în toamna anului 1996, de activistul și artistul local Yigal Shtayim și reproduce imaginea asasinării premierului israelian Yitzhak Rabin la 4 noiembrie 1995. Municipalitatea a vrut să dărâme zidul, la un moment dat, dar a renunțat, pentru că oamenii s-au opus, așa că desenul a devenit un simbol, în memoria prim-ministrului ucis.
„Dacă vei uita Ierusalimul, va fi din cauza Tel Avivului”, spune un proverb pe care ni l-a dezvăluit ghida noastră, și având în vedere câte experiențe îți oferă orașul, nu ai cum să nu-i dai dreptate!
Portul antic
Orașul vechi Jaffa (Yafo), cu portul antic, este acum modernizat și primitor cu turiștii. Are de toate - de la monumente, până la magazine cu bijuterii, terase, cafenele, străduțe înguste și exotice, bisericuțe, legende, cam tot ce-i trebuie unui turist obișnuit pentru a simți că ia pulsul locului, în doar câteva ore. Orașul, menționat și în Vechiul și în Noul Testament, este unul dintre cele mai vechi din lume. Se spune că a fost fondat de fiul lui Noe, în timpul regatului lui Solomon, în jurul anului 950 Î.Hr.
Centrul este dominat de turnul cu ceas, de unde încep, de obicei, plimbările în zonă. Turnul a fost construit în 1906, în onoarea sultanului otoman. Pe strada Rusiei se văd ruine ale fântânii Sabul, care era folosită pentru a potoli setea călătorilor și a caravenelor cu cămile. Clădirile de piatră adăpostesc multe ateliere și magazine ale meșterilor din zonă, în special de ceramică.
Poți afla despre mitul grecesc al Andromedei și Perseus. Declarată de mama ei, Cassiopeia, drept cea mai frumoasă femeie de pe pământ, ea a supărat nimfele mării și pe zeul Poseidon. Pentru a scăpa de furia zeilor, regele Cefeu a decis să-și sacrifice fiica: a legat-o de o stâncă, la malul mării, în Jaffa, ca să fie văzută de monstru. A văzut-o, însă, prințul Perseu, care s-a îndrăgostit de ea și a salvat-o.
Nici Napoleon nu e străin de Jaffa, și, de altfel, are și el o mică statuie în port. Asediul orașului a avut loc în martie 1799, bătălia purtându-se, patru zile, între Franța și Imperiul Otoman. Francezii erau conduși de Napoleon Bonaparte și au cucerit orașul. Deși a promis că va cruța viața prizonierilor de război otomani, împăratul s-a răzgândit și a poruncit ca 4.000 de oameni să fie împușcați sau înjunghiați mortal cu baionetele. A lăsat trupurile acolo și foarte curând s-a declanșat epidemia de holeră, sute de soldați francezi îmbolnăvindu-se în acea perioadă.
Credință și superstiții
Priveliștea este de vis, de la înălțime, deasupra mării, unde noul care se împletește cu vechiul. Se poate vizita biserica franciscană cu hramul Sf Petru (unde se țin slujbe în engleză, spaniolă, poloneză și ebraică), datând din 1654, distrusă și reconstruită de două ori în secolul al XVIII-lea, dar și Podul Dorințelor cu cele 12 semne zodicale - dacă atingi semnul tău, spune legenda, și îți pui o dorință în timp ce privești spre mare, dorința se va îndeplini!
Templul Leului și-a primit numele de la craniul de leoaică găsit în urma săpăturilor de aici, care era folosit pentru ritualuri pe vremea canaaniților și servea la adorarea zeiței Canaanite Ashtoreth, descrisă călare pe un leu. Și o parte a statuii a fost descoperită acolo. Sute de ani mai târziu, pelerinii au asociat locul respectiv cu locul unde era venerată Andromeda, fiica regelui din Jaffa - toate acestea fiind descrise de mitologia orașului antic.
Casa lui Simon Tăbăcarul se află în apropiere, acolo unde l-a găzduit pe Sf Petru. Se spune că acolo Sf Petru a avut un vis extrem de important, legat de călătoria pe care urma să o facă, dar și că, tot acolo, a înviat-o pe fiica tăbăcarului, Tabita, pe acoperișul acelei case. Astăzi casa aparține unei familii de armeni creștini, pe nume Zakaria. În ultimii ani, doamna Zakaria i-a primit pe pelerinii creștini care ajung în zonă și le-a arătat locul exact în care Sf Petru s-a rugat și a avut un vis legat de animalele interzise a fi mâncate. El a înțeles visul ca pe o chemare de a creștina popoarele.
Adina Plastelina
În fine, ultimul popas - un magazin de bijuterii, dar nu numai: este și un sit arheologic și muzeu privat, numit Adina Plastelina și are o Cameră Misterioasă. Când s-au făcut renovări la clădire, s-au descoperit foarte multe artefacte: 17 monede din perioada romană și bizantină, vârfuri de săgeți, un mâner de amforă semnat, din perioada elenistică, o bilă pentru catalulte, o cruce malteză, colecție de dinți de animale, 20 de pipe otomane și multe altele, care pot fi admirate acum în această galerie.