Statele Unite. O tehnologie descoperită în Statele Unite este pe cale să revoluționeze sistemele de climatizare pentru vehicule și clădiri. Studiile sunt în în fază incipientă, dar oamenii de știință sunt optimiști.
Aparatele de aer condiționat, dar și actualele sisteme de climatizare mari consumatoare de energie vor deveni istorie. Clădirile și autovehiculele vor fi răcorite, în perioadele caniculară datorită unei soluții inovative.
Tehnolgie revoluționară în climatizare
Oamenii de știință americani propun o nouă soluție care va înlocui vechile sisteme de climatizare. Este vorba despre o nouă tehnologie a cărei dezvoltare va duce la înlocuirea aparatelor de aer condiționa cu toate neajunsurile lor. Mai exact oamenii de știință au descoperit o membrană de origine vegetală care se răcește în contact cu soarele. Noile membrane nu sunt poluatoare și ajută la protecția mediului înconjurător.
Societatea Americană de Chimie susține că noua inovație va putea fi utilizată atât pentru autovehicule, cât și pentru construcții. Noua tehnologie are un potențial uriaș pentru a revoluționa industria sistemelor de climatizare. Deși cercetările sunt într-o fază de început, oamenii de știință sunt foarte optimiști. Ei cred că vor avea succes și vor implementa noile membrane într-un timp rezonabil, conform Sciencedirect.
Potrivit unui comunicat de presă aceste membrane inovatoare au proprietatea de a respinge razele solare și implicit căldura. Montate pe clădiri și pe autovehicule, acestea vor menține aerul răcoros în interior. Noua tehnologie nu necesită un consum de energie electrică suplimnetar, ca în cazul aparatelor de aer condiționat.
Membranele reflectă razele solare
Oamenii de știință sunt optimiști în legătură cu noua tehnologie. Silvia Vignolini, cercetător principal în cadrul acestui proiect, a prezentat noile inovații. Potrivit spuselor sale, pot fi create materiale care se mențin reci, sub temperatura ambiantă în timpul zilei. Acestea nu absorb razele și căldura solară, ci le reflectă.
O astfel de proprietate, a explicat cercetătoarea este esențială, astfel încât lumina să nu se transforme în căldură. Silvia Vignolini a menționat că există deja câteva materiale care au aceast capacitate și sunt folosite în anumite activități. Astfel de materiale sunt folosite pentru acoperirea ghețarilor din Alpi, tocmai pentru a împiedica topirea acestora.
Cercetătorii spun că viitoarea tehnologie, va fi disponibilă în diferite texturi și culori pentru toți cei interesați. Momentan, nu s-a stabilit când vor fi încheiate cercetările și vor fi lansate noile materiale.
Primele studii bazate pe noua tehnologie
Oamenii de știință implicați în proiect au obținut deja primele rezultate care confirmă teoriile. Echipa de cercetare a produs primele „filme de răcire”, bazate pe noua tehnologie de răcire în nuanțe de albastru, verde și roșu.
Acestea au reușit să mențină temperaturile mai coborâte cu aproximativ 2,5 grade Celsius, față de mediul ambiant.
Conform estimărilor, un metru pătrat dintr-o astfel de membrană este capabil să genereze mai mult de 120 de wați de putere de răcire. Performanța este comparativă cu cea a aparatelor de aer condiționat. Diferența este că noua tehnologie nu implică și consum energetic, deci este mai avantajoasă.
Acum, cercetătorii lucrează pentru a îmbunătăți performanțele noului sistem. Ei au în vedere integrarea unor senzori capabil să depisteze nivelul de poluare din atmosferă sau chiar schimbările meteo.