Există daruri pe care este mai bine să nu le faci. Ministrul israelian al Agriculturii a aflat-o pe pielea sa, spre marea bucurie a premierului rus, Dmitri Medvedev.
Pe 10 noiembrie anul trecut, Medvedev a vizitat institutul agricol israelian Volcani și s-a amuzat să piloteze o dronă telecomandată. Uri Ariel, luat de entuziasm, a decis să i-o facă cadou oaspetelui său rus.
Un gest regretabil. Mai întâi, pentru că drona nu era a lui. Fusese achiziționată de Institutul Volcani, ai cărui reprezentanți au asistat uluiți cum li se ia bijuteria tehnică pentru care plătiseră 50.000 de dolari.
Dar asta nu e totul. Cadoul este în primul rând o formidabilă gafă diplomatică. Căci drona conținea în componența sa tehnologii americane de vârf, care ar fi trebuit să rămână confidențiale.
Furioase, Statele Unite au cerut socoteală Israelului, dar răul a fost făcut.
Drona este un elicopter conceput de compania spaniolă Alpha Unmanned System pentru a transporta camere de luat vederi termice cu infraroșu, fabricate de întreprinderea americană Flir, capabile să furnizeze informații și imagini privind conținutul de apă și substanțele conținute de aceasta (cum ar fi pesticidele) din recoltele și copacii care au fost irigați, după cum relatează cu nedisimulată satisfacție Russia Today.
Este vorba de o tehnologie exclusivă, folosită de Israel sub licență, care nu poate fi transferată către un terț fără autorizație. Cu atât mai mult acum, când sancțiunile împotriva Rusiei aplicate de Statele Unite interzic orice transfer de tehnologie civilă de vârf susceptibilă să fie folosită în domeniul militar.
Totuși cotidianul israelian Haaretz susține că de pe dronă ar fi fost luate camera video și telecomanda, înainte de a fi dată rușilor. Însă nu a fost suficient pentru a potoli criticile la adresa ministrului Uri Ariel. Opoziția a cerut demisia acestuia, iar Institutul Volcani și-a exprimat dezamăgirea printr-un comunicat acid:
„Ministrul Uri Ariel a demonstrat din nou că este tot atât de departe de a fi un bun administrator cum este cerul de pământ. Consecințele directe și indirecte ale gestului ministrului sunt atât de întristătoare și grele, încât este greu de crezut că acesta s-a produs cu adevărat.”
De partea sa, Ministerul Agriculturii se apără cum poate. El a emis un comunicat evaziv: „Cadoul acestui elicopter către delegația rusă a fost făcut de acord cu conducerea institutului. Ministerul Agriculturii va achiziționa un nou elicopter pentru continuarea activităților de cercetare.”
Ministerul a mai precizat și că nu intenționează să ceară drona înapoi de la ruși.